Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί Ε.Ε. και ΗΠΑ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί Ε.Ε. και ΗΠΑ

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε χθες, με άρθρο του στον Guardian, ότι οι σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες του προέδρου Τραμπ και στους Ευρωπαίους συμμάχους του καθιστούν το μέλλον της Συμμαχίας ιδιαίτερα επισφαλές. Εν μέσω διαφωνιών και συγκρούσεων του Τραμπ και της Μέρκελ σχετικά με το μεταναστευτικό και τα εσωτερικά προβλήματα της Γερμανίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε όλα τα μέλη της Συμμαχίας να συνεργαστούν προκειμένου να αποφύγουν μια καταστροφική «κατάρρευση της δυτικής ενότητας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, τα μέλη της Συμμαχίας πρέπει «να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των διαφορών τους». Παράλληλα, εξήρε την αποτελεσματικότητα της «δυτικής συνεργασίας» δηλώνοντας ότι «στα 70 χρόνια ύπαρξης της Συμμαχίας, η Δύση απολαμβάνει μια άνευ προηγουμένου περίοδο συνεργασίας και ευημερίας». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη της Δύσης. Η απόφαση του Τραμπ να διαχωρίσει τα παιδιά των μεταναστών από τους γονείς τους κατά την είσοδό τους στις ΗΠΑ προκαλεί αντιδράσεις από τους συμμάχους του. Ο Τραμπ, από την πλευρά του, εξαπολύει ακραία επίθεση κατά της Γερμανίας παρομοιάζοντας την Ευρώπη με «στρατόπεδο συγκέντρωσης» και ισχυρίζεται ότι «οι Γερμανοί στρέφονται κατά της κυβέρνησής τους εξαιτίας του μεταναστευτικού». Δριμεία είναι και η κριτική του προς τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, επειδή δεν ξοδεύουν επαρκώς για τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Να σημειωθεί ότι από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ μόνο οκτώ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο, ξοδεύουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους στις ένοπλες δυνάμεις τους, ποσοστό το οποίο οφείλουν να πληρούν όλα τα μέλη από 2024. Ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κράτη τα οποία δεν έχουν αρκετά υψηλές αμυντικές δαπάνες, δήλωσε ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα. Η μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη-μέλη θα αποτελέσει βασικό ζήτημα στη σύνοδο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο Στόλντενμπεργκ επιθυμεί τον καλύτερο εξοπλισμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ προκειμένου να είναι σε θέση να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή