ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαλβίνι ζήτησε απογραφή των Ρομά της Ιταλίας

o-salvini-zitise-apografi-ton-roma-tis-italias-2257197

ΡΩΜΗ. «Δυστυχώς είναι Ιταλοί πολίτες και πρέπει να τους κρατήσουμε». Η απαξίωση με την οποία ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αντιμετώπισε τους Ρομά της χώρας του συμπληρώθηκε από μια πρόταση για «απογραφή» του πληθυσμού αυτού, που θύμισε στις εβραϊκές οργανώσεις της Ιταλίας την «απογραφή» του εβραϊκού πληθυσμού που είχε διατάξει ο Μουσολίνι τις παραμονές του Ολοκαυτώματος, το 1938.

Η ρητορική μίσους κατά των Ρομά είναι σήμα κατατεθέν της πολιτικής της Λέγκας του Βορρά, ενώ στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί ομιλία του βουλευτή του κόμματος Τζεντιλίνι από το όχι και τόσο μακρινό 2008, στην οποία υποσχόταν ότι τα τσιγγανόπουλα θα «εξολοθρευτούν».

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η πρόταση του Σαλβίνι για απογραφή, ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι παρερμηνεύθηκε και ότι αυτό που ζητάει είναι μια αποτύπωση της κατάστασης των Ρομά στη χώρα. «Οταν το κάνει η Αριστερά είναι εντάξει, όταν το λέω εγώ είμαι ρατσιστής», έγραψε αναφερόμενος στην καταγραφή του πληθυσμού των Ρομά από τον δήμο του Μιλάνου. «Φυσικά και το κάναμε, για να ξέρουμε πόσα παιδιά υπάρχουν στους καταυλισμούς ώστε να πάνε σχολείο. Ακόμη αυτό κάνουμε και επιμένουμε», είπε ο υπεύθυνος κοινωνικής πολιτικής του δήμου του Μιλάνου, Πιερφραντσέσκο Μαγιορίνο. «Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μια συνολική απογραφή που θα διαχωρίζει τους Ρομά με βάση την εθνότητα και οδηγεί μόνο στο μίσος», είπε o Μαγιορίνο. Ο κυβερνητικός εταίρος της Λέγκας του Βορρά, το Κίνημα 5 Αστέρων, δεν σχολίασε, αφήνοντας για μία ακόμη φορά τον Σαλβίνι να καθορίζει την κυβερνητική γραμμή.