Ευρωπαϊκό σχέδιο για «αποβίβαση» προσφύγων εκτός Ε.Ε.

Ευρωπαϊκό σχέδιο για «αποβίβαση» προσφύγων εκτός Ε.Ε.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Πλατφόρμες αποβίβασης» σε χώρες εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα μεταφέρονται οι διασωθέντες από τα ναυάγια της Μεσογείου, προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Στα κέντρα αυτά θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους δικαιούνται άσυλο στην Ε.Ε. και σε όσους μεταναστεύουν μόνο για οικονομικούς λόγους.

Το προσχέδιο επισημαίνει ότι τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν με τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, χωρίς να διασαφηνίζει αν οι οργανισμοί αυτοί έχουν συμφωνήσει. Επίσης δεν διευκρινίζεται η χωροθέτηση των κέντρων αυτών, αν και ως πιθανές χώρες συζητούνται η Αλβανία και η Τυνησία. Πίσω από την πρόταση αυτή συντάσσονται οι «σκληροί», όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία, αλλά και χώρες που έχουν πιο ήπια στάση, όπως η Γαλλία. «Δεν θέλουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Θέλουμε κέντρα στα οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να βρουν στέγη και φάρμακα και δεν θα υπάρχει βία κατά των γυναικών».

Σε άρθρο στους Financial Times, ο Aυστραλός δημοσιογράφος Φέργκους Πις προειδοποίησε ότι τα σχέδια αυτά ακολουθούν τον ολισθηρό δρόμο της Αυστραλίας, που στέλνει τους πρόσφυγες στο νησί Ναούρου. «Πρώτον, η κατάσταση των προσφύγων τυγχάνει πολύ λιγότερης προσοχής όταν αυτοί βρίσκονται μακριά από τους δημοσιογράφους και το κοινό. Δεύτερον, όταν η βία γίνεται αντιληπτή, δικαιολογείται ως αποτροπή που σώζει ζωές. Το 2015, ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ χαρακτήρισε “πλαστή” έκθεση που απαριθμούσε περιστατικά βίας εναντίον παιδιών σε τέτοια κέντρα», έγραψε ο Πις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή