Τουρκία: Επαναληπτικές εκλογές βλέπει ο Μπαχτσελί

Τουρκία: Επαναληπτικές εκλογές βλέπει ο Μπαχτσελί

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Επαναληπτικές εκλογές θα μπορούσε να προκηρύξει η Τουρκία, εάν η συμμαχία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του εθνικιστικού MHP δεν οδηγήσει σε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου προβλέπουν ότι το AKP θα χάσει την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση και οι προεδρικές εκλογές μπορεί να χρειαστούν δεύτερο γύρο για να αναδείξουν νικητή. Μιλώντας σε εκπομπή του ειδησεογραφικού δικτύου NTV, ο κ. Μπαχτσελί προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος, μόνος αρμόδιος σύμφωνα με το τουρκικό σύνταγμα για να προκηρύξει νέες εκλογές, είναι πολύ πιθανό να καταφύγει στη λύση αυτή για να ξεπεράσει «εμπόδια». Στο μεταξύ, την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, για το ότι θα είναι ο τελευταίος στον θώκο αυτό, ύστερα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση που καταργεί το αξίωμα του πρωθυπουργού και συγκεντρώνει υπερεξουσίες στο πρόσωπο του Τούρκου προέδρου.

Ψήφος στους Σύρους

Ο 62χρονος συνιδρυτής του AKP και στενός συνεργάτης του Ερντογάν από τις πρώτες ημέρες της κυριαρχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο κ. Γιλντιρίμ λέει: «Οι τίτλοι αυτοί έχουν τη χρησιμότητά τους σε συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες. Μετά την εκπνοή της θητείας, όμως, είσαι πάλι ένας κανονικός άνθρωπος και η ζωή συνεχίζεται».

Αίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είπε μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, ότι περίπου 30.000 Σύροι, οι οποίοι απέκτησαν τουρκική υπηκοότητα, θα μπορούν να ψηφίσουν στις πρόωρες τουρκικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, η ψηφοφορία συνεχίζεται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές για τους Τούρκους μόνιμους κατοίκους εξωτερικού. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», το 41% εκ των 3 εκατ. Τούρκων της διασποράς έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή