Τουρκία: Θρησκευτικά σχολεία έναντι κοσμικών

Τουρκία: Θρησκευτικά σχολεία έναντι κοσμικών

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μόλις τέσσερις μέρες, η Τουρκία θα βιώσει την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Πέρα από τις αυξανόμενες οικονομικές αβεβαιότητες, την κατάρρευση των δημοκρατικών δικλίδων και την απομόνωση της χώρας από τη διεθνή αρένα, στην κορύφωση μιας έντονης προεκλογικής περιόδου για την Τουρκία συμπεριλαμβάνεται και ένα πιο υπαρξιακό ζήτημα. Πρόκειται για τον ρόλο της θρησκείας στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, και τη δέσμευση του Ερντογάν να χτίσει «μια γενιά ευσεβών μουσουλμάνων», όπως επανέλαβε στη λαοθάλασσα που τον υποδέχτηκε σε προεκλογική του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εδώ και καιρό φανερώσει την επιθυμία του να αναδιαμορφώσει την Τουρκία με πυξίδα το προσωπικό του όραμα θρησκευτικού εθνικισμού, μια εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη από την κληρονομιά του κοσμικού κράτους που άφησε πίσω του ο ιδρυτής της χώρας, Κεμάλ Ατατούρκ. Στην καρδιά της μεταμόρφωσης αυτής βρίσκεται η εκπαίδευση, και το ισχυρότερο όπλο του Ερντογάν είναι τα λεγόμενα «ιμάμ χατίπ»: τα θρησκευτικά σχολεία όπου προτεραιότητα είναι η μελέτη του Ισλάμ και η αποστήθιση του Κορανίου.

Υπό την εποπτεία του Ερντογάν, τα θρησκευτικά σχολεία έχουν δεκαπλασιαστεί, αγγίζοντας πλέον τις 4.500 και αντικαθιστώντας ουκ ολίγες φορές τα τυπικά λύκεια. Στην τελευταία πρόταση του προϋπολογισμού, η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση της χρηματοδότησης της θρησκευτικής εκπαίδευσης κατά 70%, φτάνοντας το ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια. Συγκριτικά, ένα «κοσμικό» σχολείο λαμβάνει πλέον λιγότερα από τα μισά χρήματα από ένα «ιμάμ χατίπ». Ταυτόχρονα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλάζουν αδιακρίτως – πρόσφατα μάλιστα αποφασίστηκε πως η θεωρία της εξέλιξης δεν θα διδάσκεται πια στα δημόσια σχολεία, καθώς, όπως ισχυρίστηκε η τουρκική κυβέρνηση, είναι πολύ περίπλοκη για να την κατανοήσουν οι μαθητές.

Παρότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αγκαλιάζεται με ενθουσιασμό από χιλιάδες πιστούς μουσουλμάνους στη χώρα, τα «ιμάμ χατίπ» είναι εξαιρετικά διχαστικά για την τουρκική κοινωνία. Πληθώρα γονέων διαμαρτύρονται για τις αλλαγές, και προσπαθούν να βρουν καινούργια σχολεία για τα παιδιά τους – άλλωστε, πάνω από 7 στις 10 θέσεις μαθητών στα θρησκευτικά σχολεία παραμένουν ακόμη και σήμερα κενές.

Το ζήτημα εκμεταλλεύθηκε έξυπνα και ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής, και συμπτωματικά πρώην καθηγητής σε θρησκευτικό σχολείο, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος δήλωσε πως αν εκλεγεί πρόεδρος, το μάθημα των Θρησκευτικών θα γίνει πλέον προαιρετικό. «Οποιος γονέας επιθυμεί παραπάνω θρησκευτική εκπαίδευση για το παιδί του θα την έχει, αλλά όχι εις βάρος της απόφασης των υπολοίπων γονέων», ανέφερε σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής σε πλήθος Αλεβιτών. Ως πρώην καθηγητής Φυσικής, ο Ιντζέ έχει δώσει ιδιαίτερη προεκλογική βαρύτητα στην εκπαίδευση, υποσχόμενος μεταξύ άλλων πως θα χτίσει μια γενιά επιστημόνων και μηχανικών για την ψηφιακή εποχή, και θα μετατρέψει το θηριώδες προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν σε πανεπιστήμιο.

Μένει να φανεί την Κυριακή ποιο μέλλον οραματίζεται η τουρκική κοινωνία για τα παιδιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή