Μίνι Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για το μεταναστευτικό

Μίνι Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή για το μεταναστευτικό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή για μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προ ημερών η γερμανική εφημερίδα Bild γνωστοποίησε την επιδίωξη της Γερμανίδας καγκελαρίου να συγκληθεί έκτακτη «μίνι» Σύνοδος με αντικείμενο την προσφυγική κρίση, με χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από το πρόβλημα.

Διπλωματικές πηγές φαίνεται να επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το DPA, ότι η Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ομολόγους της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ισπανίας. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Στόχος της «μίνι» Συνόδου είναι να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις με τους αρχηγούς των κρατών-μελών σε ζητήματα μεταναστευτικού και ασύλου ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις 28-29 Ιουνίου, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Βασικά σημεία διαφωνίας αφορούν στην μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και δύο χρόνια αλλά και την τροποποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει το βάρος της διαδικασίας της αίτησης για την παροχή ασύλου στην χώρα πρώτης εισόδου στην Ενωση, επιβαρύνοντας κατά δυσανάλογο τρόπο χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ορίσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στο τέλος του Ιουνίου ως χρονικό όριο για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αλλά αυτό πλέον δεν φαίνεται πιθανό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου με την θέσπιση της αυτόματης κατανομής των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίοδο κρίσης ανάλογης με την κρίση του 2015. Ομως αυτή η πρόταση κρίνεται ανεπαρκής από την πλευρά των χωρών της Μεσογείου, που ζητούν μία μόνιμη κατανομή, και απορρίπτεται από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία με την υποστήριξη της Αυστρίας.

Αντίθετα, υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη «ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιορισθούν οι ροές παράτυπων μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες  θα συζητήσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής Συνόδου τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» εκτός του εδάφους της Ενωσης για τους διασωθέντες από τα ναυάγια της Μεσογείου. 

Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα ομόλογο του Αγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη μεταναστευτική πολιτική.

«Πιθανόν θα υπάρξει μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ, εμού και άλλων ηγετών για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής», εξήγησε ο Κουρτς λίγο πριν από την κοινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Αυστρίας με την περιφερειακή κυβέρνηση της Βαυαρίας.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Κουρτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή