Η Ευρώπη, η Ελλάδα και οι μετανάστες

Η Ευρώπη, η Ελλάδα και οι μετανάστες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα υποδεχθεί στις Βρυξέλλες τους πρωθυπουργούς, καγκελαρίους ή προέδρους δέκα χωρών (Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Γαλλίας, Μάλτας, Ολλανδίας, Βελγίου) για μία έκτακτη σύνοδο με αντικείμενο τον καθορισμό κοινής πολιτικής στο προσφυγικό. Σκοπός δεν είναι να κατανεμηθούν πιο δίκαια οι πρόσφυγες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να ανακουφιστούν οι δύο βασικές χώρες πρώτης υποδοχής, η Ιταλία και η Ελλάδα. Αντιθέτως, ο στόχος είναι να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι χώρες για το πώς θα επιστρέφουν συντεταγμένα πρόσφυγες η μία στην άλλη, με τελευταία κομμάτια του ντόμινο, όπως όλα δείχνουν και πάλι την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Θα δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο κοινό μηχανισμό επιστροφών στα εσωτερικά σύνορα», αναφέρει το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, που διέρρευσε στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε» του Μονάχου. Το προσχέδιο προβλέπει εντατικότερους ελέγχους σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων, καθώς και σε αεροδρόμια, αλλά και επιβολή ποινών σε όσους δεν μείνουν στη χώρα πρώτης καταγραφής. Επίσης, ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και μετατροπή της EASO σε πανευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου.

Ο κατεπείγων χαρακτήρας της συνόδου υπαγορεύεται από τις αναγκαιότητες της εσωτερικής πολιτικής της Γερμανίας και την πίεση που ασκεί στην καγκελάριο Μέρκελ το βαυαρικό CSU, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου στη Βαυαρία. Ο επικεφαλής του CSU και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, έχει ανακοινώσει ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος έως τα τέλη Ιουνίου, θα εφαρμόσει μονομερώς επιστροφή στην Αυστρία όσων περνούν τα γερμανικά σύνορα αν έχουν δώσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα σε άλλη χώρα-μέλος της Ζώνης Σένγκεν. Η κυβέρνηση της Αυστρίας είχε συμφωνήσει ότι θα αποδέχεται όσους επιστρέφονται με αυτό τον τρόπο και θα τους προωθεί η ίδια στις χώρες πρώτης καταγραφής.

Η Αγκελα Μέρκελ απάντησε στο τελεσίγραφο, ενημερώνοντας τον Ζεεχόφερ ότι σε αυτή την περίπτωση θα αποπεμφθεί από την κυβέρνηση, αλλά παράλληλα η καγκελάριος αναζητεί επειγόντως μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος σε συμφωνία με τον μέγιστο δυνατό αριθμό χωρών. Το πρόβλημα στην πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μόνο οι φρενήρεις ρυθμοί με τους οποίους προωθείται, αλλά και τα αποκλίνοντα συμφέροντα μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών.

Χθες το απόγευμα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ξέχασε τα περί «άξονα» με Αυστρία και Γερμανία στο μεταναστευτικό και υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί επιστροφές προσφύγων από τη Γερμανία. «Αντί να υποδεχθούμε, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε» είπε ο Σαλβίνι, υποστηρίζοντας ότι «κάνουν λάθος όσοι στην Ε.Ε. θεωρούν ότι η Ιταλία μπορεί να παραμείνει καταυλισμός προσφύγων». Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ζήτησε να σταματήσουν κάποιες χώρες να κάνουν τα στραβά μάτια στη μετακίνηση μεταναστών μέσω του εδάφους τους.

Στη Ζώνη Σένγκεν ισχύει ο κανονισμός του Δουβλίνου ΙΙΙ, με βάση τον οποίο οι αιτούντες άσυλο ήδη επιστρέφονται στις χώρες στις οποίες έχουν υποβάλει την αίτησή τους, οι οποίες συνήθως συμπίπτουν με τις χώρες πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. Ομως, κάθε περίπτωση εξετάζεται χωριστά, ως εκ τούτου όσοι τελικά επιστρέφονται π.χ. στην Ελλάδα με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου, έχουν περάσει πρώτα κάποιο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο οι ηγέτες σκοπεύουν να καταστήσουν τον μηχανισμό επιστροφών πιο «ευέλικτο».

Αντιρρήσεις Τουσκ

Η έκτακτη σύνοδος της Κυριακής αποφασίστηκε παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υποστήριξε ότι το ζήτημα θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, στην οποία θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες της Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, στο διάλειμμα πυρετωδών διαβουλεύσεων, η Αγκελα Μέρκελ τίμησε χθες την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, με μια επίσκεψη στο μνημείο των Γερμανών που έγιναν πρόσφυγες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή