ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Νέες ανησυχίες στις αγορές πυροδότησε ο διορισμός ευρωσκεπτικιστών σε οικονομικές επιτροπές της Βουλής

italia-nees-anisychies-stis-agores-pyrodotise-o-diorismos-eyroskeptikiston-se-oikonomikes-epitropes-tis-voylis-2257545

Νέες ανησυχίες στις αγορές και άνοδο των ιταλικών spread προκαλεί η τοποθέτηση δύο ευρωσκεπτικιστών της Λέγκας σε καίριες κοινοβουλευτικές θέσεις με οικονομικό αντικείμενο.

Έτσι οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του ιταλικού Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 14 μονάδες βάσεις, σημειώνοντας υψηλό εβδομάδος, ενώ και το spread τμε το 10ετές ομόλογο σημείωσε ρεκόρ εβδομάδας ανερχόμενο στις 236 μονάδες βάσης.

Τα δύο στελέχη που εγείρουν νέους προβληματισμούς είναι οι προβεβλημένοι ευρωσκεπτικιστές της ακροδεξιάς Λέγκας, Κλαούντιο Μπόργκι και Αλμπέρτο Μπανιάι. Επελέγησαν να ηγηθούν της Επιτροπής Προϋπολογισμού της κάτω βουλής και της Επιτροπής Οικονομικών της άνω βουλής (Γερουσίας), αντίστοιχα.

Οι επικεφαλής Επιτροπών μπορούν να εγγυηθούν την επίσπευση της κυβερνητικής νομοθεσίας και την επιβράδυνση των τροπολογιών της αντιπολίτευσης.

Ο Μπόργκι έχει ζητήσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο -τα λεγόμενα «mini-Βots»- ενώ ο ίδιος και ο Μπανιάι έχουν επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον των περιορισμών που θέτει η ΕΕ στους προϋπολογισμούς των κρατών.

«Ο στόχος για εξισορρόπηση του προϋπολογισμού έχει καταστρέψει την οικονομία μας", είχε δηλώσει ο Μπανιάι στο Reuters νωρίτερα μέσα στον χρόνο.