Τζ. Κόντε: Αποσύρεται το προσχέδιο της κοινής απόφασης της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Τζ. Κόντε: Αποσύρεται το προσχέδιο της κοινής απόφασης της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσχέδιο της κοινής απόφασης της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό θα αποσυρθεί μετά από «παρανόηση» του κειμένου δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε μετά από επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κόντε είχε απειλήσει με την απουσία του στην «μίνι» Σύνοδο όπου θα συνατηθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στο εν λόγω προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο αιτούντες άσυλο καλούνται να επιστρέψουν στην Ευρωπαική χώρα υποδοχής τους. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στην σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνον προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

«Δέχθηκα μόλις τηλεφώνημα από την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, η οποία μου εξέφρασε την ανησυχία της στην πιθανότητα να μην παρευρεθώ στη «μίνι» έκτακτη σύνοδος της Κυριακής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό», έγραψε ο Κόντε στο λογαριασμό του στο Facebook, ενώ πρόσθεσε ότι δεν δέχεται το προσχέδιο με την υπάρχουσα μορφή του. 

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία επικρίνει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

«Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι στο κείμενο υπάρχει "παρανόηση". Το προσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα θα αποσυρθεί», πρόσθεσε στην ανάρτησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Επιβεβαίωσε δε, ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο.  Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η Μέρκελ είπε πως το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες, δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.

Όλα δείχνουν, κατά συνέπεια, ότι μπόρεσαν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ιταλία στο να μην πάρει μέρος στην μίνι σύνοδο της Κυριακής, όπου οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να επεξεργαστούν ευρωπαϊκές λύσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης και 29ης Ιουνίου, όπου η μετανάστευση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα.

Με πληροφορίες από AΠΕ, REUTERS

Διαβάστε σχετικά:

– Το προσχέδιο για το μεταναστευτικό: Τα κύρια σημεία της κοινής απόφασης 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή