Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τι απαντούν στα περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης από εργαζόμενους στην Αφρική

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τι απαντούν στα περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης από εργαζόμενους στην Αφρική

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ανεχόμαστε οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης, παρενόχλησης και εκμετάλλευσης στους κόλπους της οργάνωσης», απαντούν σε επίσημη ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στον απόηχο των καταγγελιών που έγιναν στην εκπομπή της Βικτόρια Ντερμπισίρ του BBC ότι εργαζόμενοι στην μη κυβερνητική οργάνωση χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες ιερόδουλων των περιοχών της Αφρικής όπου εργάζονταν. 

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη κάθε καταγγελία, διαθέτοντας μηχανισμούς πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης τυχόν ανάρμοστης συμπεριφοράς του προσωπικού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το BBC δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει τις καταγγελίες, όπως τονίζουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων που μετέδωσαν την είδηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΜΚΟ σχολίαζει: «Σχετικά με τις καταγγελίες που μας μεταφέρθηκαν από το BBC, προχωρήσαμε στη διερεύνησή τους στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό. Με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από το ΒBC, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην εν λόγω εκπομπή».

«Διερευνήσαμε και τις αναφορές σχετικά με την παροχή φαρμάκων ως αντάλλαγμα για σεξ, αλλά με βάση τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από την εκπομπή δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα σε τι αναφέρονται. Το BBC μας εξήγησε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία αφορούσε σε ένα απαράδεκτο σχόλιο και όχι σε συγκεκριμένο γεγονός. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή από την πλευρά μας σε συμπεριφορές εκμετάλλευσης της θέσης των εργαζομένων μας για προσωπικό όφελος», συμπληρώνει η οργάνωση. 

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι συνεχίζουν να βελτιώνουν τους μηχανισμούς καταγγελιών, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται ασφαλείς να καταγγέλλουν κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά. «Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, μεταξύ των οποίων και απολύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση – απάντηση της οργάνωσης στις καταγγελίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή