ΚΟΣΜΟΣ

Σύγχυση επικρατεί για το μέλλον των παιδιών μεταναστών που κρατούνται στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικό

el_salvador_

Ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τα παιδιά μεταναστών που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και κρατούνται στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικό, μία μέρα μετά την υπαναχώρηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο ζήτημα της πολιτκής κράτησης και χωρισμού παιδιών – που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ – από τις οικογένειές τους.

Ειδικότερα, χθες και ως αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης και κατακραυγής που δέχθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει να μην χωρίζονται οι οικογένειες μεταναστών, που περνούν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ενώ αναμένουν την εξέταση του φακέλου τους από τις μεταναστευτικές αρχές. 

sygchysi-epikratei-gia-to-mellon-ton-paidion-metanaston-poy-kratoyntai-sta-synora-ipa-amp-8211-mexiko0

Ωστόσο, βάσει της απόφασης του 1997, τα παιδιά χωρίς έγγραφα μπορούν να κρατηθούν για 20 ημέρες από τους Αμερικανικούς αξιωματούχους μετανάστευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δυσοίωνο είναι το γεγονός ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει διττά μηνύματα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. 

Προς το παρόν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διώξεις των γονέων που περνούν παρανόμως τα σύνορα έως ότου οι αρχές μετανάστευσης αποκτήσουν τους πόρους που θα τους επιτρέπουν να τους έχουν υπό κράτηση. 

Τουλάχιστον 2.300 παιδιά έχουν ήδη χωριστεί από τις οικογένειές τους από τις 5 Μαΐου και ενώ οι γονείς τους βρίσκονται υπό κράτηση καθώς σε βάρος τους εκκρεμούν κατηγορίες για παράνομη είσοδο, στέλνονται σε κελιά, διαμορφωμένες αποθήκες και ερημικές σκηνές.

sygchysi-epikratei-gia-to-mellon-ton-paidion-metanaston-poy-kratoyntai-sta-synora-ipa-amp-8211-mexiko1
Παιδιά μεταναστών μεταφέρονται σε καταυλισμό στα σύνορα ​ΗΠΑ – Μεξικό, στο Τέξας.

Πέρα από το τι θα γίνει με τα παιδιά, σύγχυση επικρατεί και για το πόσο χρόνο θα πάρει να εφαρμοστεί η νέα πολιτική καθώς δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για «περίοδο εφαρμογής», σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times. 

Αν η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να κρατήσει μαζί τις οικογένειες των μεταναστών επ 'αόριστον, ενώ οι υποθέσεις τους εξετάζονται, χρειάζεται το Κογκρέσο ή τα δικαστήρια να αλλάξουν τους υπάρχοντες κανόνες τους, γράφει χαρακτηριστικά το BBC. 

Τι αναφέρει το εκτελεστικό διάταγμα

Με το εν λόγω διάταγμα ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί στο να κρατούνται οι οικογένειες μαζί ενόσω εξετάζονται οι νομικές υποθέσεις τους. Να επιταχύνεται η διαιδκασία όταν πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ενώ ζητά την τροποποίηση απόφασης του δικαστηρίου που υπαγορεύει το χρονικό διάστημα που μπορούν να βρίσκονται υπό κράτηση τα παιδιά μεταναστών.

sygchysi-epikratei-gia-to-mellon-ton-paidion-metanaston-poy-kratoyntai-sta-synora-ipa-amp-8211-mexiko2

Οργανισμοί και το Πεντάγωνο καλούνται να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις ή να διαθέσουν υφιστάμενες «για τη στέγαση και τη φροντίδα των αλλοδαπών οικογενειών», ωστόσο παραμένει ασαφές το που ακριβώς θα κρατούνται οι μετανάστες ενόσω κατασκευάζονται οι νέες εγκαταστάσεις.