ΗΠΑ: Συνολικά 3.700 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους

ΗΠΑ: Συνολικά 3.700 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πάνω από 2.300 παιδιά από τον Μάιο έως σήμερα και περίπου 3.700 παιδιά συνολικά από τον Οκτώβριο απέσπασαν από τις οικογένειές τους Αμερικανοί συνοριοφύλακες, μέχρις ότου αναγκαστεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ανακρούσει πρύμναν, λόγω της γενικής κατακραυγής. Παρά την απόφαση που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος περί μη διαχωρισμού οικογενειών στα αμερικανικά σύνορα, την Τετάρτη, μυστήριο παρέμενε το πότε και το πώς θα επανενωθούν τα παιδιά αυτά με τις οικογένειές τους.

Ανυπομονώντας να μετριάσει κάπως την αρνητική δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος έστειλε χθες τη Μελάνια Τραμπ σε δύο κέντρα κράτησης ανηλίκων στο Τέξας, όπου ενημερώθηκε ότι τα παιδιά είναι «ταραγμένα» μόλις φθάνουν στα κέντρα, αλλά ότι οι εργαζόμενοι των κέντρων κάνουν τη δουλειά τους «με πάθος». Ωστόσο, η απερισκεψία της Πρώτης Κυρίας να φορέσει πανωφόρι που έγραφε «πραγματικά, δεν με νοιάζει, εσένα;» προκάλεσε αρνητικούς συνειρμούς και την εξέθεσε σε καυστικές παρατηρήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γεγονός είναι ότι κάποια από τα 3.700 παιδιά δεν βρίσκονται πλέον στα σύνορα, αλλά έχουν μεταφερθεί στη Ν. Υόρκη, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο πολιτικός υπολογισμός του Τραμπ ότι θα εκβιάσει, με τον τρόπο αυτό, τη συμφωνία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για ευρύτερη αναθεώρηση της μεταναστευτικής νομοθεσίας καρκινοβατεί, καθώς η Βουλή ανέβαλε για μία ημέρα την ψηφοφορία πάνω στο σχετικό ν/σ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να συλλαμβάνονται όλοι ανεξαιρέτως οι ενήλικοι που διασχίζουν τα σύνορα δημιούργησε τεχνητά χιλιάδες νέους «ασυνόδευτους ανηλίκους». Και πριν από την κατάσταση αυτή, η επιχειρηματική δραστηριότητα της κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων ανθούσε.

«Η στέγαση, η μεταφορά και η επιτήρηση ανήλικων μεταναστών που συλλαμβάνονται στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ δεν είναι δουλειά ύψους πολλών εκατομμυρίων», έγραψαν χθες οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης». «Είναι δουλειά ύψους δισεκατομμυρίων». Πάνω από 100 τέτοια κέντρα λειτουργούν σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 30 στο Τέξας. Μόνο μία από τις εταιρείες που τα διαχειρίζονται, η Southwest Key Programs, έχει αναλάβει συμβόλαια τουλάχιστον 955 εκατ. δολ. από το 2015. Μάλιστα, προκειμένου να μη γίνεται γνωστό στον έξω κόσμο τι συμβαίνει στα κέντρα αυτά, οι υπάλληλοι των εταιρειών που τα διαχειρίζονται υπογράφουν συμβόλαια εμπιστευτικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή