Κινεζική λογοκρισία στον Τζον Ολιβερ

Κινεζική λογοκρισία στον Τζον Ολιβερ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Το κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Weibo, το οποίο μοιάζει με το Twitter, έχει διαγράψει και μπλοκάρει όλες τις δημοσιεύσεις που αναφέρονται στον Βρετανό κωμικό Τζον Ολιβερ. Η κίνηση αυτή ακολούθησε τις δηλώσεις του κωμικού, ο οποίος στην εκπομπή του άσκησε δριμεία κριτική στην κινεζική κυβέρνηση και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αναφορές έγιναν σε 20λεπτο αφιέρωμα της εκπομπής του Ολιβερ, η οποία εκπέμπεται κάθε Κυριακή από το αμερικανικό συνδρομητικό δίκτυο HBO. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος ο κωμικός επέκρινε την κίνηση της Κίνας να καταργήσει τον περιορισμό στις θητείες του προέδρου, δηλώνοντας ότι αυτή οφείλεται σε μία πολιτική κουλτούρα που θεοποιεί τον πρόεδρο. Ταυτόχρονα, ο κωμικός επιτέθηκε στην κινεζική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να περιορίσει τη διαφθορά και την ταυτόχρονη λογοκρισία φωτογραφιών του αρκούδου Γουίνι δε Που, ο οποίος φέρεται ότι μοιάζει με τον πρόεδρο Σι.

Σύμφωνα με χρήστες, κατά την προσπάθειά τους να δημοσιεύσουν κάτι το οποίο περιείχε το όνομα του Ολιβερ ή της εκπομπής του λάμβαναν ένα μήνυμα, το οποίο τους ενημέρωνε ότι δεν ήταν δυνατή η δημοσίευση καθώς «περιέχει πληροφορίες που αντιβαίνουν σε νόμους και κανονισμούς». Αντίθετα, η κινεζική μετάφραση του ονόματος δεν δείχνει να έχει λογοκριθεί. Διάφοροι χρήστες, πάντως, εξέφρασαν τη λύπη τους, καθώς «δεν θα έχουν ποτέ τη δυνατότητα να δουν τον Τζον Ολιβερ να εισχωρεί στην αγορά της Κίνας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κωμικός πέφτει θύμα λογοκρισίας στην Κίνα. Η ίδια εφαρμογή είχε διαγράψει σελίδα που είχε δημιουργηθεί από θαυμαστές του στα κινεζικά έπειτα από συνέντευξη που του έδωσε ο Δαλάι Λάμα, θρησκευτικός ηγέτης του Θιβέτ, στον κ. Ολιβερ. Θαυμαστής του κωμικού δήλωσε: «Ο Τζον Ολιβερ μάλλον περίμενε να λογοκριθεί από την Κίνα, γεγονός το οποίο όμως δεν θα τον απασχολήσει καθώς τόσο ο ίδιος όσο και το HBO δεν έχουν έσοδα στην Κίνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή