ΟΗΕ: Υπό καθεστώς ασυλίας δρουν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο

ΟΗΕ: Υπό καθεστώς ασυλίας δρουν οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό καθεστώς ασυλίας δρουν οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης Μαδούρο σύμφωνα με έκθεση του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση που έχει ήδη αποσταλεί απεστάλη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας -που είναι ύποπτες για το φόνο εκατοντάδων διαδηλωτών και τη διάπραξη άλλων εγκλημάτων από το 2015 έως σήμερα- τυγχάνουν ασυλίας από κάθε διαδικασία ελέγχου (και πιθανής δίωξης), γεγονός που υποδεικνύει ότι το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα «ουσιαστικά απουσιάζει».

Στην τελευταία του έκθεση, ο ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που ευθύνονται για φόνους και επικαλείται σοκαριστικές περιγραφές εξωδικαστικών φόνων νέων ανθρώπων στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά του εγκλήματος που διεξάγονται χωρίς εντάλματα σε φτωχογειτονιές.

Επίσης περίπου 125 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από πέρυσι σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Ο Μαδούρο υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης έχουν στόχο την ανατροπή του και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι διευθύνουν έναν «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της Βενεζουέλας.

«Το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν λογοδοτούν για τέτοιες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σημαίνει ότι το κράτος δικαίου είναι ουσιαστικά απόν στη Βενεζουέλα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζέιντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Η ατιμωρησία πρέπει να τελειώσει», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή