Προσφυγικό: Το Βερολίνο αποκλείει «λύση» στη Σύνοδο – «Βαθιά διαιρεμένες» οι ευρωπαϊκές χώρες

Προσφυγικό: Το Βερολίνο αποκλείει «λύση» στη Σύνοδο – «Βαθιά διαιρεμένες» οι ευρωπαϊκές χώρες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή «λύση» στο ζήτημα των μεταναστών κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, την ώρα που η πολιτική επιβίωση της Άγγελα Μέρκελ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ' αυτό.

«Δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας», δήλωσε μία εκπρόσωπός της, η Ουλρίκε Ντέμερ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν βαθιά διαιρεμένες στο ζήτημα αυτό.

Η εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες» στη διάρκεια της χωριστής μίνι συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή για το ζήτημα αυτό και από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου.

Αυτή η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει «μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», δήλωσε μετριάζοντας έτσι τις προσδοκίες

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, στις χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συχνότερα στην Ιταλία ή την Ελλάδα, κάτι που αρνείται η Ρώμη.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ο οποίος εδώ και τρία χρόνια διασταυρώνει το ξίφος του με την Άγγελα Μέρκελ στα θέματα των προσφύγων, έχει απειλήσει να επαναπροωθήσει στις αρχές Ιουλίου στα σύνορα όλους τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε τότε να τον παύσει, επειδή στην περίπτωση αυτή θα δρούσε αυθαίρετα, χωρίς την έκγρισή της. Αυτό θα ωθούσε σε διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό της.

Η κρίση έχει ξεσπάσει επίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μια εξέγερση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υποδοχής μεταναστών, ιδιαίτερα της Ιταλίας η οποία απαιτεί μια καλύτερη κατανομή του επιμελητειακού και του οικονομικού βάρους.

Εκτός από τη Γερμανία και τη Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία αναμένονται στη μίνι σύνοδο κορυφής της Κυριακής. Σύμφωνα με την Επίτροπή, ο κατάλογος είναι ανοικτός και για άλλες χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Όμως οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, στην ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζουν μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σ' αυτό το ραντεβού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή