ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ εναντίον Τραμπ για μεταναστευτικό

23s10ladym

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκκληση να αναθεωρήσει τη μεταναστευτική του πολιτική και να βρει εναλλακτικές λύσεις στην κράτηση ανηλίκων και παιδιών, απηύθυνε χθες στον πρόεδρο Τραμπ το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί οξύτατη κριτική για τον χωρισμό περισσότερων από 2.300 παιδιών από τις οικογένειές τους. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τραμπ υπαναχώρησε από την αρχική του θέση, υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη οικογενειών θα πρέπει να κρατούνται μαζί, όσο διαρκεί η διαδικασία απέλασης. Εικόνες βίντεο μικρών παιδιών σε κλουβιά και ηχογραφημένα κλάματα παιδιών, που κυκλοφόρησαν ευρέως στο Διαδίκτυο, προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή.

Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε η ψηφοφορία του μεταναστευτικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, λόγω έλλειψης στήριξης. Παρότι το νομοσχέδιο έχει συζητηθεί εξοντωτικά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο εμφανίζει το νομοθέτημα ως «συμβιβασμό» μεταξύ συντηρητικών και μετριοπαθών γερουσιαστών, οι Δημοκρατικοί δεν μετείχαν στη σύνταξή του. Ακόμη και εάν ο νόμος ψηφιστεί από τη Βουλή, οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να τον μπλοκάρουν στη Γερουσία.

Τον σάλο που ξέσπασε με το παλτό της Πρώτης Κυρίας, Μελάνια Τραμπ, απέρριψε σε χθεσινές της δηλώσεις εκπρόσωπος της συζύγου του προέδρου Τραμπ. Το παλτό της κ. Τραμπ, αγορασμένο από κατάστημα της ισπανικής αλυσίδας Zara, έγραφε «Ειλικρινά δεν με νοιάζει. Εσάς;». Επικριτές της κυβέρνησης Τραμπ κατηγόρησαν τη Μελάνια ότι αυτό αποδεικνύει την αδιαφορία της για το δράμα των κρατούμενων μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό, τα οποία επισκέφθηκε την Πέμπτη η Πρώτη Κυρία. Η εκπρόσωπος της κ. Τραμπ, όμως, επέμεινε ότι πρόκειται για ένα απλό ρούχο και ότι η επιλογή του δεν αποτελεί πολιτικό υπονοούμενο.