Aναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό

Aναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες των οποίων οι χώρες πλήττονται από το μεταναστευτικό βρέθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μία άτυπη Σύνοδο η οποία σκοπό είχε να θέσει τα θεμέλια για την Σύνοδο Κορυφής στις 27-28 Ιουνίου στην οποία αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση συνεργασίας της Γερμανίας.

Πολλοί ηγέτες είπαν ότι δεν βρίσκονται στην Βελγική πρωτεύουσα επειδή το ζήτησε η Καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ “βρισκόμαστε εδώ για να βρούμε μία λύση, ελπίζω κοινή για την πολιτική ασύλου και το μεταναστευτικό" είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χ. Μπετέλ που τόνισε ότι “δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις στο θέμα αλλά μόνο ευρωπαϊκές”.

Οι ηγέτες όμως ήρθαν με διαφορετικές προτεραιότητες που θέλει να βάλει ο καθένας στο τραπέζι ανάλογα με την γεωγραφική θέση της χώρας τους. Οι βόρειες χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θέλουν να σταματήσουν τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” μέσα στην ΕΕ, δηλαδή τους μετανάστες που ζητάνε άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου και μετά μεταφέρονται στις χώρες του Βορρά. Από την άλλη οι  νότιες χώρες που είναι οι χώρες εισόδου όπως η Ελλάδα, Ισπανία Μάλτα και Ιταλία ζητάνε περισσότερη βοήθεια από τους εταίρους τους, περισσότερο έλεγχο των συνόρων και μία πιο δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα με τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.

Για να λύσει το επιτακτικό της πρόβλημα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ προσπάθησενα κάνει διμερής και τριμερής συμφωνίες με τα διαφορετικά κράτη – μέλη. Και μπορεί οι προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, της Αυστρίας αλλά και οι πιέσεις που ασκούνται στην Α. Μέρκελ από τον κυβερνητικό της εταίρο CSU που έχει εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας τον Σεπτέμβριο και την απειλεί ότι αν δεν βρει μία λύση άμεσα θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη η Ιταλία επιμένει ότι δεν θα συμφωνήσει στην μείωση των ροών προς την Γερμανία αν δεν υπάρχει μία συμφωνία για την δίκαιη κατανομή των βαρών. Εκεί όμως αντιτίθενται οι ανατολικές χώρες του Βίζενγκραντ αλλά και η Αυστρία. Άλλωστε οι εκπρόσωποι των χωρών του Βίζεγκραντ δεν συμμετείχαν στην σημερινή σύνοδο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή