«Εν ευθέτω» τα συγχαρητήρια Μέρκελ σε Ερντογάν

«Εν ευθέτω» τα συγχαρητήρια Μέρκελ σε Ερντογάν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εν ευθέτω χρόνω» θα συγχαρεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στις εκλογές στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος «θέλει να περιμένει την αξιολόγηση των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ».

«Θεωρούμε κατ' αρχήν ότι οι σχέσεις εργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, της γερμανικής και της μελλοντικής τουρκικής, θα εξακολουθήσουν να είναι και στο μέλλον εποικοδομητικές και καλές και φυσικά η Καγκελάριος θα συγχαρεί τον τούρκο Πρόεδρο, όπως είθισται, εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να περιμένει την αξιολόγηση των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, η οποία θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων της Γερμανίας που ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές και σε ποσοστό άνω του 65% επέλεξαν τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ελπίζει ότι οι σχέσεις και με τη νέα τουρκική κυβέρνηση θα εξακολουθήσουν να είναι «εποικοδομητικές και καλές», συνέχισε, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η αξιολόγηση του ΟΑΣΕ

Λίγες μόλις ώρες μετά την επιφυλακτική στάση του Βερολίνου,  ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δημοσιοποίησε τα πορίσματά του ανακοινώνοντας ότι οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν «ίσες ευκαιρίες» στους υποψηφίους της αντιπολίτευσης κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις χθεσινές εκλογές και ο απερχόμενος πρόεδρος και το κυβερνών κόμμα είχαν αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα, ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Οι περιορισμοί που είδαμε σε θεμελιώδεις ελευθερίες επέδρασαν σ' αυτές τις εκλογές. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα άρει αυτούς τους περιορισμούς το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ινάσιο Σάντσεθ Αμόρ, επικεφαλής της βραχυπρόθεσμης αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία.

Ωστόσο παρατηρητές του εν λόγω οργανισμού καθώς και του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκωμίασαν την υψηλή συμμετοχή των τούρκων πολιτών στις εκλογές λέγοντας ότι καταδεικνύει την προσήλωσή τους στη δημοκρατία. Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ήταν περίπου 87%.

Στην προκαταρκτική έκθεσή τους, που αναγνώσθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, οι παρατηρητές της κοινής αποστολής του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνουν επίσης πως, «παρόλο που δεν υπήρξαν ίσες ευκαιρίες, οι περισσότεροι από τους υποψηφίους μπόρεσαν να μεταδώσουν τα μηνύματά τους στο κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή