ΗΠΑ: Σε κατώτερο δικαστήριο θα κριθεί η ανθοπώλισσα που αρνήθηκε να στολίσει γάμο ομοφυλοφίλων

ΗΠΑ: Σε κατώτερο δικαστήριο θα κριθεί η ανθοπώλισσα που αρνήθηκε να στολίσει γάμο ομοφυλοφίλων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού απεφάνθη υπέρ ενός ζαχαροπλάστη που αρνήθηκε να φτιάξει τη γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει σε κατώτερο δικαστήριο την εκδίκαση μιας παρόμοιας δικαστικής διαμάχης με πρωταγωνίστρια αυτήν τη φορά μια ανθοπώλισσα, που αρνήθηκε να αναλάβει τον στολισμό για έναν γάμο ομοφυλοφίλων επικαλούμενη τα χριστιανικά της πιστεύω.

Οι δικαστές απέρριψαν την απόφαση του 2017 που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Ουάσιγκτον βάσει της οποίας η Μπάρονελ Στάτζμαν, η ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου Arlene's Flowers στην πόλη του Ρίτσλαντ, σε απόσταση 320 χλμ από το Σιάτλ, παραβίασε το πολιτειακό νόμο κατά των διακρίσεων.

Το δικαστήριο ανέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την υπόθεση υπό το φως της απόφασης της 4ης Ιουνίου υπέρ του ζαχαροπλάστη από το Κολοράντο Τζακ Φίλιπς, που επίσης επικαλέστηκε τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, όταν αρνήθηκε να παρασκευάσει τη γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων.

Το 2013 η Στάτζμαν αρνήθηκε να παράσχει υπηρεσίες στον Ρόμπερτ Ίνγκερσολ και τον Κερτ Φριντ, που επρόκειτο να παντρευτούν αφού η πολιτεία είχε νομιμοποιήσει, έναν χρόνο πριν, τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Της επιβλήθηκε πρόστιμο 1000 δολαρίων και της συστάθηκε να αναλαμβάνει παραγγελίες για γάμους ομοφυλοφίλων όπως ακριβώς για γάμους μεταξύ προσώπων του αντίθετου φύλου.

Στην υπόθεση του ζαχαροπλάστη, η αμερικανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι η απόφαση που είχε ληφθεί πρωτοβάθμια επέδειξε εχθρικότητα προς τις θρησκευτικές του απόψεις παραβιάζοντας τα συνταγματικά του δικαιώματα, όπως ορίζονται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία που κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία (ανεξιθρησκία) και την ελευθερία της έκφρασης. Το πολιτειακό δικαστήριο θα επενεξετάσει τώρα την υπόθεση της Στάτζμαν στη βάση της μεροληψίας εναντίον της θρησκείας.

Οι συνήγοροι της Στάτζμαν υποστηρίζουν ότι τέτοιος είδους μεροληψία υφίσταται, σημειώνοντας πως η πολιτεία δεν έλαβε μέτρα σε βάρος ενός ομοφυλόφιλου ιδιοκτήτη καφετέριας στο Σιάτλ που έδιωξε από το μαγαζί του ακτιβιστές κατά της άμβλωσης. Οι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι υπήρξαν διακρίσεις σε βάρος τους εξαιτίας των θρησκευτικών τους απόψεων.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας της πολιτείας της Ουάσιγκτον Μπομπ Φέργκιουσον δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εχθρικότητας απέναντι στη θρησκεία στην υπόθεση της Στάτζμαν.

Το ζευγάρι σοκαρίστηκε και πληγώθηκε από την άρνηση της Στάτζμαν, διέκοψε τις ετοιμασίες για τον ανοικτό γάμο του και αποφάσισε να παντρευτεί στο σπίτι του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή