ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΠΓΔΜ – Αλβανίας

mploko-stis-entaxiakes-diapragmateyseis-pgdm-amp-8211-alvanias-2258546

Μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας τέθηκε σήμερα  στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί Εξωτερικών  αποφάσισαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις το 2019 και όχι άμεσα, όπως ήλπιζε η Αθήνα.

Ο βασικός σύμμαχός των Σκοπίων δεν ήταν άλλος από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς ο οποίος σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες έδωσε μία πολύ έντονη μάχη θέλοντας να άρει τις αμφιβολίες των υπουργών εξωτερικών και να καταφέρει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ για την ΠΓΔΜ μετά την ονοματολογική σύμφωνα κάτι το οποίο δεν επιτεύχθηκε.

Οπως είπε ο κ. Κοτζιάς «υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές, οι 25 που θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και από την άλλη η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία που ζητούν την αναβολή τους» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς με την λήξη του Συμβουλίου.

«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη βοήθεια στις δύο χώρες της περιοχής και όχι την αναβολή. Εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα».

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη η θέση της Ολλανδίας είναι ξεκάθαρη. Παρά την πολύ θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό την οποία αναγνωρίζει, η Χάγη θεωρεί πως η ΠΓΔΜ ακόμα δεν τηρεί δύο βασικά κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του κράτος δικαίου στην χώρα αλλά και την διοικητική της ικανότητα.

Οι παραπάνω, είναι από τους βασικούς τομείς που μία χώρα σε ενταξιακή διαδικασία πρέπει να δείξει σημαντικό πρόοδο.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στην ενταξιακή διαδικασία μόνο και μόνο επειδή το ονοματολογικό θέμα έκλεισε» έλεγε  διπλωμάτης στην «Κ» τονίζοντας ότι η διαδικασία πρέπει να τηρηθεί και να μην υπάρχουν πολιτικά κριτήρια. Αν υπάρξει πρόοδος τους επόμενους μήνες τότε την επόμενη χρονιά θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες διαμηνύουν οι Ολλανδοί.