HΠΑ: Αποσύρεται μετά από 43 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Αντονι Κένεντι

HΠΑ: Αποσύρεται μετά από 43 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Αντονι Κένεντι

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Άντονι Κένεντι, ένας από τους εννέα δικαστές του σώματος αυτού στην ύψιστη βαθμίδα της δικαστικής εξουσίας της χώρας, συνταξιοδοτείται, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Με την απόσυρση του Κένεντι από την ενεργό δράση, ανοίγει ο δρόμος για τον Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει έναν νέο δικαστή που θα αντικαταστήσει τον Κένεντι, ο οποίος τον Ιούλιο γίνεται 82 ετών και οποίος αν και συντηρητικός, σε ορισμένα κοινωνικά θέματα υιοθετούσε πιο προοδευτικές θέσεις.

«Ο δικαστής Κένεντι είπε σήμερα στους συναδέλφους του ότι υπέβαλε στο πρόεδρο (των ΗΠΑ) επίσημη γνωστοποίηση για την απόφασή του, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 31η Ιουλίου φέτος» αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Ήταν μεγάλη τιμή και προνόμιο καθώς υπηρετήσαμε το έθνος μας στο Ανώτατο Δικαστήριο για 43 χρόνια» επισήμανε ο δικαστής Κένεντι, στο ίδιο δελτίο τύπου.

Εναπόκειται πλέον στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ορίσει τον διάδοχό του, το πιθανότερο έναν συντηρητικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία αντικατάστασης του Άντονι Κένεντι θα ξεκινήσει «αμέσως». Ο Άντονι Κένεντι «υπήρξε σημαντικός δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο» υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο.

Πέρυσι, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διόρισε έναν συντηρητικό δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον Νιλ Γκόρσατς, με τον οποίο οι συντηρητικές φωνές στους κόλπους του δικαστηρίου πλέον πλειοψηφούσαν. Αυτή όμως η πλειοψηφία μετριαζόταν από την πιο μετριοπαθή φωνή του δικαστή Κένεντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή