ΚΟΣΜΟΣ

Υπαναχώρησε η Πολωνία στον νόμο για το Ολοκαύτωμα

4--32

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Τροπολογίες σε αμφιλεγόμενο νομοθέτημα για το Ολοκαύτωμα ψήφισε χθες το κυβερνών εθνικιστικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, καταργώντας άρθρα του τα οποία προέβλεπαν ποινές φυλάκισης για όσους ισχυρίζονταν ότι η χώρα υπήρξε συνεργός στα εγκλήματα των ναζί.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέκι αντικατοπτρίζει την οξεία κριτική που δέχθηκε η Βαρσοβία από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ για το νομοθέτημα, αλλά και την πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης να μη διαταράξει την ενίσχυση των αμυντικών και ενεργειακών δεσμών Πολωνίας – ΗΠΑ.

Ο νόμος, που είχε ψηφισθεί τον Μάρτιο, προέβλεπε ποινές φυλάκισης τριών ετών σε όσους χρησιμοποιούσαν τον όρο «πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης» ή υποστήριζαν δημόσια ότι το πολωνικό έθνος ή κράτος συνεργάστηκε στα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας. Η εθνικιστική, ακροδεξιά κυβέρνηση Μοραβιέκι υποστήριζε ότι το νομοθέτημα ήταν απαραίτητο για την προστασία της φήμης της χώρας.

Μιλώντας χθες το πρωί στο Κοινοβούλιο, ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο νόμος αποδείχθηκε χρήσιμος, καθώς έδωσε αφορμή για ενημέρωση του κοινού, το οποίο συνειδητοποιεί ότι η Πολωνία υπήρξε θύμα –και όχι συνεργός– της ναζιστικής βαρβαρότητας.