Στο έλεος του Ασαντ οι μαχητές της Νταράα

Στο έλεος του Ασαντ οι μαχητές της Νταράα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του συριακού στρατού εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη στρατηγικής σημασίας πόλη Νταράα της νότιας Συρίας, πύλη προς την Ιορδανία και τα Υψώματα του Γκολάν. Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων, τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί από τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο, κυρίως στην Ιορδανία. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε την ανησυχία της για την ασφάλεια των αμάχων, ενώ το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι τρία νοσοκομεία της Νταράα τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω βομβαρδισμών, πιθανόν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, η οποία προσφέρει κάλυψη στον στρατό του προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Η περιοχή της Νταράα είναι ένας από τους δύο μεγάλους θυλάκους που εξακολουθούν να ελέγχουν οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση αντικαθεστωτικοί αντάρτες ύστερα από επτά χρόνια εμφυλίου πολέμου – ο άλλος βρίσκεται στο Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Εχοντας εκκαθαρίσει τα περίχωρα της Δαμασκού από τους τζιχαντιστές τους τελευταίους μήνες, ο κυβερνητικός στρατός προσπαθεί να εκκαθαρίσει και την Νταράα, η οποία προς το παρόν παραμένει διχοτομημένη.

Μορατόριουμ

Στην περιοχή αυτή είχε επιβληθεί μορατόριουμ, ύστερα από συνεννόηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, το οποίο παραβιάστηκε από τον συριακό στρατό. Ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να έχει διαμηνύσει στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) ότι δεν σκοπεύει να τους ενισχύσει στρατιωτικά. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο που διαβιβάστηκε από τους Αμερικανούς στη διοίκηση του FSA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή