Σύμφωνο συμβίωσης και για ετερόφυλα ζευγάρια στη Βρετανία

Σύμφωνο συμβίωσης και για ετερόφυλα ζευγάρια στη Βρετανία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ετερόφυλο ζευγάρι κέρδισε τη δίκη ώστε να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αντί να έρθει σε γάμο. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του αιτήματος των Ρεμπέκα Στάινφελντ και Τσαρλς Κέινταν από το Λονδίνο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος περί συμφώνου συμβίωσης του 2004, ο οποίος εφαρμόζεται μόνο για ομόφυλα ζευγάρια είναι αντίθετος με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κ. Στάινφελντ τόνισε ότι ευελπιστεί πως η κυβέρνηση θα κάνει το σωστό και θα επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης σε όλα τα ζευγάρια.

«Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι», δήλωσε στο BBC έξω από το δικαστήριο. «Αλλά την ίδια στιγμή νιώθουμε και σύγχυση που η κυβέρνηση απώλεσε τα χρήματα των φορολογουμένων πολεμώντας αυτό που οι δικαστές κατονόμασαν ως κατάφωρη ανισότητα».

Ωστόσο, η απόφαση δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο αν και καθιστά πιθανότερο ότι τώρα θα δράσει, όπως εξηγεί ο νομικός του BBC Κλάιβ Κόλεμαν.

Σύμφωνα με το σύμφωνο συμβίωσης ένα ζευγάρι έχει τις ίδιες υποχρεώσεις όσον αφορά την κληρονομιά, τους φόρους, τις συντάξεις και τους κληρονόμους όπως συμβαίνει και στον γάμο.

Το ζευγάρι, το οποίο γνωρίστηκε το 2010 και έχει δύο παιδιά, δήλωσε ότι ο γάμος που «συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία» δεν αποτελούσε λύση γι’ αυτούς. «Θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ως ισότιμους συντρόφους και πιστεύουμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης, ένας σύγχρονος θεσμός δίνει το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό».

Από τον Μάρτιο του 2014 τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης ή να παντρευτούν. Αυτό δεν ήταν δυνατόν με τα ετερόφυλα ζευγάρια, γεγονός που οδήγησε τους Στάινφελντ και Κέινταν να επισημάνουν ότι ο νόμος κάνει διακρίσεις. Η δικαστική απόφαση ακυρώνει την προηγούμενη κρίση του εφετείου που απέρριψε τον ισχυρισμό του ζευγαριού πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Οι δικαστές έκριναν ότι ο ισχύων νόμος στη Βρετανία ήταν «ασύμβατος» με τους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Ανακοινώνοντας τη δικαστική απόφαση, ο λόρδος Κερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει τη διαφορά στη συμπεριφορά ανάμεσα στα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια. «Αντιθέτως, δέχεται ότι η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», δήλωσε ο λόρδος Κερ. Η ΛΟΑΤΚΥ κοινότητα και ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πίτερ Τάτσελ αποκάλεσαν τη δικαστική απόφαση, «μία νίκη για την αγάπη και την ισότητα». «Ποτέ δεν ήταν δίκαιο ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα στο σύμφωνο συμβίωσης και στον πολιτικό γάμο και τα ετερόφυλα ζευγάρια είχαν μία μόνο εναλλακτική λύση, τον γάμο», τόνισε ο Τάτσελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή