Δυσφορία Τσαβούσογλου για τα F-35

Δυσφορία Τσαβούσογλου για τα F-35

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία του σχετικά με το θέμα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελευταίο να τον διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον με την παράδοση των αεροσκαφών.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν στον απόηχο της απόφασης του Κογκρέσου να ενισχύσει τη νομοθετική πίεση προς την Τουρκία, καθώς μετά τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέτει περιορισμούς στην παράδοση των F-35, έρχεται να προστεθεί παρόμοια τροπολογία και στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Η τροπολογία προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κονδυλίων του Πενταγώνου για τη διαδικασία της μεταφοράς των F-35 στη Τουρκία, μέχρι ο υπουργός Αμυνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μελλοντικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίστηκε απαισιόδοξος λέγοντας ότι «δεν αναμένει οποιαδήποτε θετικά βήματα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ένταξη της χώρας του στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας».

Σημείωσε ωστόσο ότι θα συζητήσει το θέμα απελευθέρωσης της βίζας με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Αυστρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο από τον Ιούλιο, κάτι το οποίο θα της προσφέρει έναν ισχυρό λόγο στην ατζέντα των πολλών συνόδων που γίνονται μεταξύ των χωρών μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή