Σε νεκρό σημείο το σχέδιο Μακρόν για την Ευρώπη

Σε νεκρό σημείο το σχέδιο Μακρόν για την Ευρώπη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλία ήθελαν να τη βλέπουν ως τη «σύνοδο των συνόδων». Δύο χρόνια μετά το Brexit, με τους εθνικιστές σε άνοδο και τον Τραμπ να προκαλεί την Ευρώπη με εμπορικό πόλεμο, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, που ολοκληρώνεται σήμερα, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τις τολμηρές προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για ένα «άλμα προς τα εμπρός» στη διάρθρωση της Ευρωζώνης και της ίδιας της Ε.Ε. Ωστόσο, οι δισταγμοί της Αγκελα Μέρκελ και το εκρηκτικό πρόβλημα γύρω από το μεταναστευτικό έχουν θέσει το φιλόδοξο σχέδιο του Γάλλου προέδρου σε νεκρό σημείο.

«Η Μέρκελ περίμενε έναν ολόκληρο χρόνο για να απαντήσει στον Μακρόν. Αυτό που του πρόσφερε στο τέλος, όπως αναγνωρίζουν και οι πιο σταθεροί υποστηρικτές της, ωχριούσε απελπιστικά έναντι του μεγάλου άλματος προς τα εμπρός που πολλοί ονειρεύονταν», γράφει σχετικό –και πολύ αυστηρό για τη Γερμανίδα καγκελάριο– άρθρο της ιστοσελίδας Politico.

Διαφωνίες

Δέκα ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, Μέρκελ και Μακρόν προσπάθησαν να σώσουν τις εντυπώσεις με μια συμφωνία-μίνιμουμ στον πύργο του Μέζεμπεργκ, έξω από το Βερολίνο. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το πολύ μετρημένο βήμα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις.

Μιλώντας εξ ονόματος 12 κρατών-μελών (μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία), η Ολλανδία πληροφόρησε τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο ότι δεν υπάρχει συναίνεση για τις γαλλογερμανικές προτάσεις γύρω από τον (μικρό) προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και τον (πιθανό) φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Από άλλη σκοπιά, η Ιταλία τόνισε ότι δεν θα δεχθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο εάν οι Γερμανοί επιμείνουν σε αυστηρούς όρους που περιορίζουν περαιτέρω την εθνική κυριαρχία στην οικονομική πολιτική.

Πολλοί φιλοευρωπαϊκών προσανατολισμών αναλυτές προειδοποιούν ότι, αν δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο, οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 μπορεί να προκαλέσουν σοκ στην Ευρωζώνη, με θεαματική, περαιτέρω άνοδο των εθνικιστών.

«Με τις ευρωεκλογές να βρίσκονται ήδη στον πολιτικό ορίζοντα, το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν κλείνει με γρήγορους ρυθμούς», προειδοποιεί το Politico.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή