Τραγωδία με 100 νεκρούς σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Τραγωδία με 100 νεκρούς σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακτοφυλακή της Λιβύης ανακοίνωσε ότι περίπου 100 άνθρωποι πνίγηκαν ανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η ακτοφυλακή περισυνέλεξε 14 επιζώντες ανατολικά της πρωτεύουσας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακτοφυλακή γνωστοποίησε πως νωρίτερα περισυνέλεξε 200 μετανάστες από δύο άλλα σκάφη ανατολικά της Λιβύης.

Η Λιβύη αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης. Η μεταφορά πραγμτοποιείται συνήθως με φουσκωτά σκάφη που παρέχονται από λαθρεμπόρους, τα οποία συχνά τρυπούν. 

Μερικοί καταφέρνουν να προσεγγίσουν διεθνή ύδατα όπου ελπίζουν να διασωθούν από διεθνή σκάφη, ωστόσο αυξημένοι είναι οι αριθμοί όσων περιισυλλέγει η ακτοφυλακή της Λιβύης υποστηριζόμενη από την Ε.Ε. και επιστρέφουν στην χώρα. 

Οι αναχωρήσεις αυξήθηκαν το 2014, όταν επιδεινώθηκαν  οι συγκρούσεις στη Λιβύη με αποτέλεσμα περισσότεροι από 650.000 μετανάστες να έχουν διεσχίσει από τότε την κεντρική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η κίνηση έχει επιβραδυνθεί από τον περασμένο Ιούλιο, όταν τα δίκτυα λαθρεμπορίου στη μεσογειακή ακτή της Λιβύης διαλύθηκαν εν μέρει μετά από ιταλικές πιέσεις. Φέτος, έχουν καταχωρηθεί πάνω από 11.400 αφίξεις από τη Λιβύη, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 80% σε σχέση με την ίδια περιόδο το 2016 και το 2017. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή