ΚΟΣΜΟΣ

Οξύνεται η κόντρα Κομισιόν – Πολωνίας

4--40

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει δικαστικά κατά της Πολωνίας, με αφορμή τον νόμο που υποχρεώνει σε πρόωρη συνταξιοδότηση το 40% των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου. Ωστόσο, η κινητοποίηση της Κομισιόν έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, αφού ο αμφιλεγόμενος νόμος τίθεται σε ισχύ την προσεχή Τετάρτη.

Οι ίδιοι οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου αποφάσισαν, χθες, πως «θα παραμείνουν στη θέση τους», όπως και η πρόεδρός τους, αψηφώντας την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας, η οποία προβλέπει την «αντισυνταγματική», σύμφωνα με τους δικαστές, λήξη της θητείας τους.

Οι 63 δικαστές που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση «αποφάσισαν ότι η πρώτη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Γκέρσντορφ θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 σε άμεση εφαρμογή των διατάξεων του πολωνικού συντάγματος». Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, κανένας νόμος «δεν υπερισχύει» του συντάγματος, τα άρθρα του οποίου ορίζουν τη διάρκεια της θητείας της προέδρου, που είναι εξαετής.

Οι μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, πάντως, έχουν απαξιώσει τα πολωνικά δικαστήρια σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατηγορούμενοι για παραβιάσεις του ποινικού κώδικα στην Πολωνία προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επικαλούμενοι ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην πατρίδα τους. Χθες, ένας ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών εκλήθη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αποδείξει ότι το πολωνικό δικαστικό σύστημα είναι τόσο ατελές και προβληματικό, ώστε δεν θα έχει δίκαιη μεταχείριση αν εκδοθεί από την Ιρλανδία στην πατρίδα του.