Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τον διχασμό της Ε.Ε.

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τον διχασμό της Ε.Ε.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχία», έλεγε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη λήξη μιας ταραχώδους Συνόδου Κορυφής, όπου η εσωτερική πολιτική ατζέντα της Γερμανίας και της Ιταλίας έφεραν τους ηγέτες της Ε.Ε. στα όριά τους. Οι συνομιλίες κράτησαν έως τις 4.30 τα ξημερώματα χθες, προκαλώντας ιδιαίτερες εντάσεις ανάμεσα στους «28», ενώ η τελική συμφωνία, η οποία δεν διαθέτει σαφήνεια, δείχνει πόσο μακριά βρίσκεται η Ε.Ε. από συνολική λύση για το προσφυγικό πρόβλημα.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο το μεταναστευτικό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου ήταν για να διασωθεί το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις στη χώρα της από τον κυβερνητικό εταίρο της (CSU). Ωστόσο, στη Σύνοδο την παράσταση έκλεψε ο πρωτοεμφανιζόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κόντε έκανε αυτό που δεν συνηθίζεται σε τέτοιες συνόδους: έθεσε βέτο στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε θέματα που δεν αφορούσαν το προσφυγικό έως ότου επιτευχθεί συμφωνία σε όλες τις παραμέτρους που ήθελε η Ιταλία για το πρόβλημα. Ο ίδιος τόνισε ότι ως δικηγόρος δεν μπορεί να συναινέσει σε μια συμφωνία πριν υπάρξει ομοφωνία για όλα.

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τον διχασμό της Ε.Ε.-1

Ο Iταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Ετσι ξεκίνησε μια μακρά διαπραγμάτευση, αφενός, για να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ιταλία και σε άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, όπως και για να προσφερθεί στήριξη στη Γερμανία σχετικά με την επιστροφή προσφύγων στις πρώτες χώρες εισόδου. Αφετέρου, για να ικανοποιηθούν οι Ανατολικοευρωπαίοι υπό την ηγεσία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, που διατήρησαν τη θέση που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία τρία χρόνια πως οτιδήποτε αποφασιστεί θα πρέπει είναι σε εθελοντική βάση, ώστε αυτοί να μη συμμετάσχουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς πρότεινε τον συμβιβασμό με την εισαγωγή στα συμπεράσματα των «ελεγχόμενων κέντρων», τα οποία θα δημιουργηθούν σε κράτη-μέλη μόνο σε εθελοντική βάση, καθώς και να διαφοροποιούνται οι παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι θα επιστρέφονται, σε σχέση με εκείνους που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Το πρόσωπο, όμως, που επέμεινε ιδιαιτέρως να μη διακοπεί η συνάντηση χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία όταν πλέον η ώρα ήταν περασμένη και οι ηγέτες ήταν κουρασμένοι ήταν η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία χρειαζόταν απεγνωσμένα κάτι να παρουσιάσει ως επιτυχία στον κυβερνητικό εταίρο της. «Η Γερμανία θα συνεχίσει να αναζητεί διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου», ανέφερε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, κατάφερε να πετύχει συμφωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο μάλιστα ανέφερε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, όσον αφορά το νομικό κομμάτι της, δηλαδή τις επιστροφές στην Τουρκία και την καθυστέρηση στην παροχή ασύλου. Η ίδια δεσμεύθηκε να στηρίξει την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου. «Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», είπε η καγκελάριος, ελπίζοντας ότι η συμφωνία που θα φέρει στο Βερολίνο θα θεωρηθεί αρκετή από τον κυβερνητικό εταίρο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή