«Πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός Ενωσης

«Πλατφόρμες αποβίβασης» εκτός Ενωσης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τη χθεσινή δωδεκάωρη και ταραχώδη συνεδρίαση με θέμα το προσφυγικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν πολύ μακριά από το να συμφωνήσουν οποιαδήποτε αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, αναγκάστηκαν να καταλήξουν σε μια σειρά από μέτρα που θα λειτουργήσουν έως ότου καταστεί δυνατή η επίτευξη συνολικής συμφωνίας με στόχο τη δίκαιη κατανομή των προσφυγικών και μεταναστευτικών βαρών.

Οι «28» συμφώνησαν ότι αυτό το νέο μοίρασμα των βαρών θα γίνεται εθελοντικά, καθώς οι χώρες του Βίσεγκραντ παρέμειναν αμετακίνητες στη θέση τους ότι δεν μπορεί να τους επιβληθεί καταναγκαστικά να δεχθούν μέρος των προσφυγικών ροών. Οι λεπτομέρειες για το πώς αυτό το νέο σύστημα θα λειτουργήσει παραμένουν ασαφείς. Επιπλέον, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, χθες, οι ηγέτες συμφώνησαν:

Πρώτον: Τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης» εκτός ευρωπαϊκών εδαφών με σκοπό να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των διακινητών. Οι πλατφόρμες αυτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα πρέπει να λειτουργούν με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά δεν δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούν, πού και πότε.

Δεύτερον: Εγινε αποδεκτή η γαλλοϊταλική πρόταση για τη δημιουργία «ελεγχόμενων κέντρων» μετανάστευσης σε χώρες που αποδέχονται και προτίθενται να φιλοξενήσουν τέτοια κέντρα στο έδαφός τους. Ηδη χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν τέτοιου είδους «ελεγχόμενα κέντρα» στις χώρες τους. Αυτό πάντως που αναμένεται να γίνει, είναι τα κράτη που ήδη διαθέτουν hot spots να ενισχυθούν περαιτέρω, έτσι ώστε να μπορούν να δεχτούν ακόμη περισσότερους πρόσφυγες στο μέλλον.

Τρίτον: Οι ηγέτες αποφάσισαν να δρομολογήσουν τη δεύτερη δόση του Μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και παράλληλα να μεταφερθούν 500 εκατ. ευρώ στο ταμείο εκτάκτου ανάγκης για την Αφρική, χρήματα που έχουν υποσχεθεί πάνω από ένα χρόνο να διαθέσουν και δεν το έχουν κάνει ακόμη. Στα συμπεράσματα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οφείλουμε να αναβαθμίσουμε την έκταση και την ποιότητα της συνεργασίας μας με την Αφρική σε ένα νέο επίπεδο» και επισημαίνεται ότι πέρα από τη χρηματοδότηση, η Ε.Ε. θα δημιουργήσει και ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την ουσιαστική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων τόσο από Αφρικανούς όσο και από Ευρωπαίους.

Τέταρτον: Οι ηγέτες αποφάσισαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην ακτοφυλακή της Λιβύης. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι όλα τα σκάφη που επιχειρούν στη Μεσόγειο πρέπει να σέβονται τους νόμους και να μην παρεμποδίζουν τις επιχειρήσεις της λιβυκής ακτοφυλακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή