ΚΟΣΜΟΣ

Απειλή για τον Τύπο στις ΗΠΑ

1--451

Κατηγορίες για πενταπλή ανθρωποκτονία απαγγέλθηκαν χθες στον 38χρονο Τζάροντ Γ. Ράμος, τον ένοπλο που εισέβαλε με καραμπίνα και καπνογόνα σε εφημερίδα του Μέριλαντ την Πέμπτη, σκοτώνοντας πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας και τραυματίζοντας άλλους δύο ανθρώπους. Τα θύματα ήταν τέσσερις βετεράνοι δημοσιογράφοι, ηλικίας 56 ώς 65 ετών, και μια νέα εργαζόμενη στο εμπορικό τμήμα, 34 ετών, η οποία είχε μόλις προσληφθεί.

Το νέο αυτό είδος επίθεσης, κατά εκπροσώπων του Τύπου αυτή τη φορά προκάλεσε νέες συζητήσεις στις ΗΠΑ για αυξημένη προστασία σε ομίλους ΜΜΕ. Ο ύποπτος, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση, είχε μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με την Capital Gazette, αφού είχε επανειλημμένως καταθέσει μηνύσεις εις βάρος δημοσιογράφων για συκοφαντική δυσφήμηση και είχε εξαπολύσει εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον τους.

Η ανατριχιαστική επίθεση καλύφθηκε απευθείας από ορισμένους δημοσιογράφους, που βρέθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας στα γραφεία της εφημερίδας. Ενας ασκούμενος, που εργάζεται εκεί για το καλοκαίρι, έγραψε στο Twitter τη διεύθυνση του κτιρίου όπου στεγάζεται η εφημερίδα και το μήνυμα «σας παρακαλώ, βοηθήστε μας».

Ενας άλλος ρεπόρτερ του αστυνομικού ρεπορτάζ περιέγραψε πως ο ένοπλος άρχισε να πυροβολεί πίσω από μια γυάλινη πόρτα, ανοίγοντας πυρ εναντίον των εργαζομένων. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να ακούς ανθρώπους να δέχονται σφαίρες, ενώ βρίσκεσαι κάτω από το γραφείο σου και στη συνέχεια να ακούς τον ένοπλο να γεμίζει ξανά το όπλο του», έγραψε χαρακτηριστικά.

Αυτό είναι ένα καινούργιο μέτωπο για τη χώρα που έχει εθιστεί στις συνεχείς ένοπλες επιθέσεις. Τα σχολεία έχουν γίνει συνήθης στόχος, φοιτητές, αλλά ακόμη και παιδιά προσχολικής ηλικίας να πέφτουν θύματα των δραστών. Ενας κινηματογράφος και εκκλησίες βρέθηκαν στο παρελθόν στο στόχαστρο ενόπλων. Η προχθεσινή επίθεση όμως ήταν μία από τις σπάνιες εναντίον ΜΜΕ και μάλιστα από τις αρχαιότερες εφημερίδες στις ΗΠΑ που χρονολογείται από το 1700 και η οποία περηφανεύεται στην ιστοσελίδα της ότι συνέβαλε στο ξέσπασμα της Αμερικανικής Επανάστασης.

Τι συνέβη στην αίθουσα

Ο δράστης ήταν σιωπηλός καθώς μπήκε στην αίθουσα σύνταξης, σταματώντας μόνο για να ξαναγεμίσει το όπλο του, ενώ οι δημοσιογράφοι κρύβονταν κάτω από τα γραφεία τους. Οταν έφτασε η αστυνομία, οι εργαζόμενοι σήκωσαν τα χέρια τους στον αέρα φωνάζοντας «δεν είμαστε εμείς οι δράστες». Ο ένοπλος είχε επίσης κρυφτεί κάτω από ένα τραπέζι, όταν μπήκε η αστυνομία στον χώρο, αλλά απέφυγε να ανταλλάξει πυρά με τους αστυνομικούς.

Τον Ιούλιο του 2012 ο Ράμος είχε υποβάλει μήνυση κατά της εφημερίδας εξαιτίας δημοσιεύματος που τον εμφάνιζε να παρενοχλεί μέσω Φέισμπουκ πρώην συμμαθήτριά του στο γυμνάσιο, ζητώντας της βοήθεια, χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις και καλώντας την να αυτοκτονήσει. Οταν ο Ράμος δεν μπόρεσε να αποδείξει ποιο σημείο του ρεπορτάζ ήταν δυσφημιστικό, υποχρεώθηκε να αποσύρει τη μήνυση.