Εκλογές βίας και αδιαφάνειας στο Μεξικό

Εκλογές βίας και αδιαφάνειας στο Μεξικό

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Το Μεξικό οδεύει αύριο στις κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου και πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα που έχει σημειώσει μεγάλη πολιτική και οικονομική πρόοδο θα μπορούσε να διολισθήσει στο παρελθόν. Αφορμή για τους φόβους αυτούς είναι η υποψηφιότητα του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ, γνωστού ως AMLO, ο οποίος αν και έχει μετριοπαθέστερες θέσεις από ό,τι παλιότερα, οραματίζεται έναν κορπορατισμό στα πρότυπα της δεκαετίας του ’70.

Την ίδια στιγμή, ακόμη και για μια χώρα με ιστορικό χρόνιας βίας, τρόμο προκαλεί ο απολογισμός της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας, που ολοκληρώνεται αύριο με τη διεξαγωγή της αναμέτρησης: σε εννέα μήνες 132 πολιτικοί έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με την έκθεση εταιρείας ανάλυσης ρίσκου και διαχείρισης κρίσεων, 22 από τις 32 πολιτείες της χώρας έχουν γνωρίσει κάποια πολιτική δολοφονία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τα θύματα οι 48 ήταν υποψήφιοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι σε κόμματα.

Μία από τις πιο σοκαριστικές δολοφονίες σημειώθηκε στις αρχές του μήνα, όταν ένας υποψήφιος για το Κογκρέσο πόζαρε για μία φωτογραφία. Ο Φερνάντο Πουρόν είχε μόλις αναχωρήσει από εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, όταν ένας άνδρας τον πλησίασε και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο Πουρόν ήταν μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του Επαναστατικού, το οποίο έχει θρηνήσει συνολικά 12 πολιτικούς τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι στις αυριανές προεδρικές εκλογές δεν έχουν δηλώσει ούτε ένα πέσο από τη χρηματοδότηση που έχουν λάβει από ιδιώτες για τις εκστρατείες τους, εγείροντας ανησυχίες από τις ελεγκτικές αρχές σχετικά με την επιρροή αδιαφανών κεφαλαίων στην αναμέτρηση. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι διατείνονται ότι στηρίχθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε κομματικές συνδρομές για τις καμπάνιες τους. Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις τους, που κατατέθηκαν στο Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή