ΚΟΣΜΟΣ

Η κόρη του Χίμλερ στην υπηρεσία πληροφοριών

i-kori-toy-chimler-stin-ypiresia-pliroforion-2259465

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND) παραδέχθηκε χθες ότι τη δεκαετία του 1960 εργαζόταν σε αυτή η κόρη του Χάινριχ Χίμλερ, αν και ποτέ δεν είχε αποκηρύξει τον πατέρα της ή τον ναζισμό και παρέμενε ενεργή σε ακροδεξιές οργανώσεις. Την αποκάλυψη της εφημερίδας Bild ότι η Γκούντρουν Μπούρβιτς, κόρη του Χίμλερ, εργαζόταν για την υπηρεσία πληροφοριών παραδέχθηκε και η ίδια η BND.

Ο Χίμλερ, ο διοικητής των SS, ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ναζί και ο βασικός αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος. Αυτοκτόνησε το 1945 όταν βρισκόταν υπό κράτηση από τους Βρετανούς. Η κόρη του πέθανε τον προηγούμενο μήνα στο Μόναχο σε ηλικία 88 ετών.

«Η BND επιβεβαιώνει ότι η Μπούρβιτς ήταν μέλος της για μερικά χρόνια έως το 1963 υπό άλλο όνομα», ανέφερε ο Μπόντο Χέσελχαμερ, επικεφαλής του τμήματος Ιστορίας της υπηρεσίας.

«Η αποχώρησή της συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της αλλαγής στη νοοτροπία και την αντιμετώπιση των εργαζομένων που είχαν σχέσεις με τους ναζί», πρόσθεσε ο Χέσελχαμερ. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας έχουν δεχθεί επικρίσεις τα τελευταία χρόνια επειδή δεν κατάφεραν να εκδιώξουν τα ακροδεξιά στοιχεία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιστορικοί ανέφεραν ότι πρώην ναζί και υποστηρικτές των ακροδεξιών που εργάζονταν σε υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας μετά τον πόλεμο ενδέχεται να προστάτευσαν άλλους. Την εποχή που η Μπούρβιτς εργαζόταν για την BND επικεφαλής της υπηρεσίας ήταν ο Ράινχαρτ Γκέλεν, πρώην ναζί διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών στρατού, ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1968.

Ο Χέσελχαμερ εξήγησε ότι, καθώς η Μπούρβιτς δεν είναι πλέον εν ζωή, η BND μπορεί να κάνει μια εξαίρεση στην πολιτική της να μη σχολιάζει πρώην ή εν ενεργεία εργαζομένους.

Ο Χάινριχ Λούιτπολντ Χίμλερ  ήταν από τους γνωστότερους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές πολιτικούς. Πριν από την πολιτική του δραστηριότητα, ο σπουδασμένος γεωπόνος ασχολούνταν με την ορνιθοτροφία. Ως αρχηγός των SS είχε την κύρια ευθύνη της οργάνωσης για την πραγματοποίηση του Ολοκαυτώματος, όπως και για πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Χάινριχ Χίμλερ ήταν δεύτερος γιος του καθηγητή Γιόζεφ Γκέμπχαρντ Χίμλερ και της Αννα Μαρία Χίμλερ. Η ανατροφή του ήταν αστική, σε ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον.

Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε καριέρα στον γερμανικό στρατό με στόχο να γίνει αξιωματικός, δεν έγινε όμως ποτέ. Αναγκάστηκε, με το τέλος του πολέμου, να εγκαταλείψει τον στρατό δίχως να έχει πολεμήσει στο μέτωπο. Μετά την κατάρρευση της Δημοκρατίας Συμβουλίων του Μονάχου, στην οποία συνέβαλε ο ίδιος, ως μέλος του Φράικορπς «Λάουτερμπαχ», σπούδασε γεωπονία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν μέλος του φοιτητικού συνδέσμου «Απόλλων».  Στις 6 Ιανουαρίου 1929 ο Αδόλφος Χίτλερ τον αναγόρευσε αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS. Ο αριθμός μέλους του Χίμλερ σε αυτήν ήταν 168.