ΚΟΣΜΟΣ

Στοιχεία που «καίνε» τον Γκιουλέν υποστηρίζει ότι έστειλε στις ΗΠΑ η Τουρκία

stoicheia-poy-kaine-ton-gkioylen-ypostirizei-oti-esteile-stis-ipa-i-toyrkia-2259528

Νέα στοιχεία που όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές «καίνε» τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν σχετικά με το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, έστειλε το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα.

Τα νέα «ενοχοποιητικά» στοιχεία εντοπίστηκαν στα κινητά δύο «πολιτικών ιμάμηδων», του Χακάν Τσιτσέκ και του Κεμάλ Μπατμάζ και αποτελούν εντολές και οδηγίες που έδινε ο Γκιουλέν για το πραξικόπημα.

Οι δύο πολιτικοί ιμάμηδες κατηγορούνται, σύμφωνα με το CNN Turk, ότι βρίσκονταν στη βάση Ακιντζί, που χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η Άγκυρα εξαρχής κατηγορούσε τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε το  πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, και τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μετά τα νέα στοιχεία αυτό αποδεικνύεται.

Αναφέρουν επίσης ότι ο κληρικός είχε στενές σχέσεις με τους δύο πολιτικούς ιμάμηδες, με τους οποίους συνομιλούσε χρησιμοποιώντας κωδικές ονομασίες. Σε κάποιες από αυτές είχε το ψευδώνυμο ''φαρμακοποιός Αμπντί''.

Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν επιπλέον, ότι ο Γκιουλέν ενορχήστρωσε το πραξικόπημα χρησιμοποιώντας διαδικτυακές εφαρμογές ώστε να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες εντοπισμού του.