Τζ. Μπόλτον: Ο πυρηνικός αφοπλισμός της Β. Κορέας μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο

Τζ. Μπόλτον: Ο πυρηνικός αφοπλισμός της Β. Κορέας μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Tζον Μπόλτον, εκτίμησε σήμερα ότι ο μεγαλύτερος όγκος του πυρηνικού αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας μπορεί να ολοκληρωθεί εντός ενός χρόνου.

Ο Μπόλτον είπε ακόμη στην εκπομπή του CBS «Face the Nation» ότι η Ουάσινγκτον πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά γνωρίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει στο παρελθόν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Δεν υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ανάμεσα στην διαπραγματευτική ομάδα. Όλοι γνωρίζουμε καλά τί έχουν κάνει στο παρελθόν οι Βορειοκορεάτες». 

Οι δηλώσεις του Τζ. Μπόλτον έρχονται μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, το οποίο επικαλούμενο πέντε Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε πως πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, παρότι διεξήγαγε εντατικές διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριώ των ΗΠΑ, η Β. Κορέα ενδέχεται να αποπειραθεί να κρύψει τις εγκαταστάσεις αυτές, ενόσω θα επιδιώκει να εξασφαλίσει παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον στις επικείμενες διμερείς συνομιλίες για το οπλοστάσιό της. 

Σε ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το δίκτυο επισημαίνει  ότι αυτή που περιγράφει ως την πιο πρόσφατη εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μοιάζει να αντικρούει την αίσθηση που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ενδεικτικά,  είχε διαβεβαιώσει μέσω Twitter μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής στην οποία πήρε μέρος με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι «δεν υπάρχει πλέον πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή