Γερμανία: O Ζεεχόφερ θα αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον αύριο μετά τη συζήτηση με τη Μέρκελ

Γερμανία: O Ζεεχόφερ θα αποφασίσει για το πολιτικό του μέλλον αύριο μετά τη συζήτηση με τη Μέρκελ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την στάση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο θέμα των επαναπροωθήσεων μεταναστών στα γερμανικά σύνορα εξαρτά το πολιτικό του μέλλον ο Αρχηγός των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα απόψε σε μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στο Μόναχο προφέρθηκε να παραιτηθεί και από τα δύο αξιώματά του, θα αποφασίσει για την στάση του έπειτα από τις διαβουλεύσεις που θα έχουν αύριο τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης. Αν η Καγκελάριος επιμείνει στην απόρριψη των μονομερών ενεργειών εκ μέρους της Γερμανίας, ο κ. Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το πρακτορείο, σκοπεύει να προχωρήσει και να υποβάλλει την παραίτησή του.

Όπως ανακοινώθηκε από τα γραφεία του CDU, οι διαβουλεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος διεκόπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και θα συνεχιστούν αύριο στις 9:30 (ώρα Ελλάδος).

«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα του που φέρει την ευθύνη. «Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ' επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του.

(Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή