Γερμανία: Συμβιβασμός Μέρκελ – Ζεεχόφερ

Γερμανία: Συμβιβασμός Μέρκελ – Ζεεχόφερ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Απετράπη τελικά η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία, που πέρασε ένα δραματικό διήμερο λόγω των έντονων διαφορών μεταξύ των δύο συντηρητικών κομμάτων γύρω από το μεταναστευτικό. Γύρω στις 10.15 το βράδυ (τοπική ώρα), ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ηγείται του βαυαρικού CSU, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από τέσσερις ώρες εντατικών διαβουλεύσεων στο Βερολίνο, επετεύχθη συμφωνία με το «αδελφό» (CDU) της Αγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο Ζεεχόφερ είχε απειλήσει ότι θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση, θεωρώντας μη αποδεκτή τη λύση που εξασφάλισε η Γερμανίδα καγκελάριος την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στην περιπετειώδη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό. Ο Βαυαρός πολιτικός εμφάνισε τον χθεσινό συμβιβασμό με τη Μέρκελ ως δικαίωση της δικής του σκληρής γραμμής, λέγοντας ότι η συμφωνία εγγυάται ότι «στο μέλλον θα εμποδίζουμε την άφιξη παράνομων μεταναστών στα σύνορά μας με την Αυστρία».

Λίγο αργότερα, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «βρέθηκε ένας πραγματικά καλός συμβιβασμός» με το CSU για το μεταναστευτικό. Οπως διευκρίνισε, το κεντρικό σημείο της συμφωνίας αφορά τη δημιουργία «διαμετακομιστικών κέντρων» (transit centers) κοντά στα γερμανικά σύνορα. Σε αυτά τα κέντρα θα οδηγούνται οι λεγόμενοι «δευτερογενείς πρόσφυγες», δηλαδή εκείνοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. και από όπου θα οδηγούνται στις χώρες της πρώτης επιλογής τους.

Νωρίτερα, η οξύτατη ενδοκυβερνητική κρίση είχε προκαλέσει την κινητοποίηση του προέδρου της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ρόλο ειρηνοποιού, ο οποίος κάλεσε σε σύσκεψη τους Μέρκελ και Ζεεχόφερ. Ενδεικτική του «δηλητηριασμένου» κλίματος ήταν η δήλωση του Βαυαρού υπουργού Εσωτερικών: «Δεν πρόκειται να επιτρέψω να με αποπέμψει μια καγκελάριος, η οποία είναι καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα». Η κλιμάκωση της κρίσης σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ με τη διαρροή ότι ο Ζεεχόφερ απείλησε με παραίτηση από τον υπουργικό του θώκο. Στη συνέχεια, όμως, φάνηκε πιο διαλλακτικός.

Αιτία για τη μετωπική σύγκρουση είναι οι τοπικές εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο και οι απώλειες ψήφου που έχει το CSU προς όφελος της ξενοφοβικής AfD. Ετσι, ο Ζεεχόφερ, εξωθούμενος από τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ υιοθέτησε μια ιδιαίτερα σκληρή πολιτική στο μεταναστευτικό, διεκδικώντας να μην πατούν καν στο γερμανικό έδαφος όσοι μετανάστες δεν έχουν εξασφαλίσει άσυλο, μια πρόταση που απορρίφθηκε αναφανδόν από την πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών, αφού θα δημιουργούσε προβλήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τον Ζεεχόφερ ότι εκμεταλλεύεται το υπουργείο του για κομματικό όφελος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενοχλημένη από τη στάση του είναι και μία μετριοπαθής μερίδα του ίδιου του CSU, που αισθάνεται περιθωριοποιημένη. «Πόσο χριστιανική είναι αυτή η διένεξη;», αναρωτήθηκε σε χθεσινή στήλη αρθρογράφος της Bild, σχολιάζοντας την αδυσώπητη σύγκρουση Χριστιανοδημοκρατών – Χριστιανοκοινωνιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή