Πιέσεις Τραμπ προς τους εταίρους στο ΝΑΤΟ

Πιέσεις Τραμπ προς τους εταίρους στο ΝΑΤΟ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα μετά την επεισοδιακή σύνοδο κορυφής του G7 στο Κεμπέκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν να έρθουν για δεύτερη φορά σε ρήξη με ισχυρούς Δυτικούς συμμάχους τους. Αυτή τη φορά, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρουν οι New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει επιστολές σε σειρά ηγετών συμμαχικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Καναδά, του Βελγίου και της Νορβηγίας, όπου εκφράζει σε ασυνήθιστα έντονο ύφος τη δυσαρέσκειά του για την αθέτηση των υποσχέσεών τους περί αύξησης των αμυντικών δαπανών.

«Οπως σας εξήγησα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας τον Απρίλιο, υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ», γράφει ο Ντόναλντ Τραμπ στην επιστολή του προς την Αγκελα Μέρκελ. «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αφιερώνουν περισσότερους πόρους στην άμυνα της Ευρώπης, όταν η οικονομία της ηπείρου σας, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής, τα πηγαίνει πολύ καλά και οι προκλήσεις ασφαλείας αφθονούν», προσθέτει.

Στη σύνοδο κορυφής που έγινε στην Ουαλλία, το 2014, στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης, τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είχαν δεσμευθεί να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 2% του ΑΕΠ με ορίζοντα δεκαετίας.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τέσσερις ομοσπονδιακούς εφέτες, υποψηφίους για τη θέση στο ανώτατο δικαστήριο που έχει χηρεύσει μετά τη συνταξιοδότηση του δικαστή Αντονι Κένεντι. Τα ονόματα των τεσσάρων υποψηφίων διέρρευσαν στην εφημερίδα Washington Post, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος μέχρι την 9η Ιουλίου, οπότε θα ανακοινώσει την απόφασή του. Οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιλεγεί συντηρητικός δικαστής, ο οποίος θα τάσσεται εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση και υπέρ της κατάργησης της μεταρρύθμισης Ομπάμα στην ασφάλιση υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή