Μέρκελ: «Εχουμε πρόβλημα» με τη στάση της Ουγγαρίας στο μεταναστευτικό

Μέρκελ: «Εχουμε πρόβλημα» με τη στάση της Ουγγαρίας στο μεταναστευτικό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφερόμενη στη στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα του μεταναστευτικού, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι «έχουμε πρόβλημα».

«Η Ουγγαρία δεν αισθάνεται ότι φέρει ευθύνη για τους μετανάστες που υπόκεινται στον Κανονισμό του Δουβλίνου ακόμα και αν έχει καταγράψει αυτούς τους πρόσφυγες», εξήγησε η κ. Μέρκελ στο πλαίσιο της σημερινής επίσημης επίσκεψης του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν στη Γερμανία.  

«Η ψυχή της Ευρώπης είναι ο ανθρωπισμός», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι αν η Ευρώπη θέλει να παίξει το ρόλο της στον κόσμο, δεν μπορεί να γύρισει την πλάτη της στην ανθρωπότητα. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει «να υπερασπιστεί το σύνορά της». 

Από την πλευρά του, ο κ. Ορμπάν τόνισε ότι είναι «ξεκάθαρο πως στο μεταναστευτικό ζήτημα, εγώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, βλέπουμε τον κόσμο πολύ διαφορετικά». 

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η δημιουργία κέντρων υποδοχής έξω από την Ευρώπη αποτελεί παλαιότερο στόχο της Ουγγαρίας και ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια της καγκελαρίου Μέρκελ». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα της DW, για αρκετούς Γερμανούς συντηρητικούς ο Ούγγρος πρωθυπουργός, θιασώτης μιας αυστηρής προσφυγικής πολιτικής, αποτελεί πρότυπο.

«Όποιος ευρωπαίος πολιτικός δίνει ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, είναι ανεύθυνος. Εάν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στο δρόμο της σύνεσης, τότε θα χάσει αυτή τη μοιραία μάχη», είχε πει το φθινόπωρο του 2015 στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης.

Μάλιστα, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επέτρεψε συρματοπλέγματα στα σύνορα προκειμένου να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες που προέρχονταν από τις όμορες χώρες. Η σκληρή του στάση στο προσφυγικό τον έκανε γρήγορα γνωστό σε όλη την Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters, DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή