Από μολυσμένο αντίκειμενο η δηλητηρίαση του ζευγαριού στη Βρετανία

Από μολυσμένο αντίκειμενο η δηλητηρίαση του ζευγαριού στη Βρετανία

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζευγάρι των δύο Βρετανών που δηλητηριάστηκε από το νευροπαραλυτικό παράγοντα Νοβιτσόκ στη Βρετανία, εκτέθηκε στην τοξική ουσιά αφού ήρθε σε επαφή με το μολυσμένο αντικείμενο, ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές, οι οποίες συνεχίζουν τις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

«Μετά από διαδοχικούς ελέγχους των δειγμάτων που πήραμε από τους ασθενείς, είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε ότι εκτέθηκαν στο νευροπαραλυτικό παράγοντα αφού ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο αντικείμενο», αναφέρει η αστυνομία του Λονδίνου σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Τα δείγματα της μυστηριώδους τοξικής ουσίας έχουν σταλεί από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στα εργαστήρια του στρατού στο Πόρτον Ντάουν. Ειδικοί ερευνητές εργάζονται όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ταυτοποιήσουν την πηγή της μόλυνσης.

Οι έρευνες έχουν ως στόχο να προσδιοριστεί πού και πώς δηλητηριάστηκαν οι δύο Βρετανοί την ώρα που πολλά σημεία απολυμάνθηκαν μετά την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, οι οποίοι μολύνθηκαν από την ίδια τοξική ουσία στο Σάλισμπερι που βρίσκεται μόνο μερικά χιλιομέτρα μακριά. 

«Η στέρεη υπόθεση εργασίας μας είναι πως το ζευγάρι ήρθε σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα σε διαφορετικό σημείο που εκείνα που αποτέλεσαν τμήμα της αρχικής επιχείρησης απολύμανσης», είχε επισημάνει προηγούμενες δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας. 

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα «άκρως δυσάρεστο» γεγονός, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες των βρετανικών αρχών θα είναι εξονυχιστικές. 

«Το ζευγάρι δεν φαίνεται να ήταν στόχος»

Από το βράδυ της Τετάρτης, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας Νιλ Μπάσου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας ή να προέρχεται από πηγές των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και να υποδεικνύει ότι ο άνδρας και η γυναίκα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την εύρεσή τους, αναίσθητων, σε σπίτι στο Έιμσμπερι, στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα.

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει κάτι στο ιστορικό του ζευγαριού – αμφότεροι είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου σαράντα ετών – που να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της νέας επίθεσης με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ.

Ρώσος χημικός: Είναι νέα επίθεση

Το Νόβιτσοκ από το οποίο δηλητηριάστηκαν δύο Βρετανοί το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν πρέπει να προέρχεται από την ίδια παρτίδα με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι και της Γιούλιας Σκριπάλ, διαβεβαιώνει ο Ρώσος χημικός που είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του νευροτοξικού παράγοντα.

"Πιστεύω ότι πρόκειται για μια νέα επίθεση, χωρίς σχέση με την πρώτη", είπε ο Βιλ Μιρζαγιάνοφ, μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από το σπίτι του στο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Μολόνοτι ορισμένοι Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι το Νόβιτσοκ είναι μια σταθερή ουσία με διάρκεια ζωής ακόμη και τεσσάρων μηνών, ο Ρώσος ειδικός επισήμανε ότι "αυτό δεν είναι αλήθεια". "Το Νόβιτσοκ είναι πολύ ευαίσθητο στην υγρασία και καταστρέφεται όπου υπάρχει νερό", εξήγησε.

Ο 83χρονος χημικός, σφοδρός πολέμιος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί εξάλλου ότι η δηλητηρίαση του ζεύγους, ενός 45χρονου άνδρα και μιας 44χρονης γυναίκας, έγινε με σκοπό να "εκτραπεί η προσοχή" από τις έρευνες για την υπόθεση των Σκριπάλ.

Στοχοθετώντας ανθρώπους που "δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τη Ρωσία", οι Ρώσοι "θέλουν να δείξουν ότι πρόκειται για εσωτερικό, βρετανικό πρόβλημα, όχι για διεθνές", καθώς πλησιάζει και η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε.

Ο Μιρζαγιάνοφ εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1995. Είχε εργαστεί επί τριάντα χρόνια στο Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών Χημείας και Οργανικών Τεχνολογιών και ήταν ο άνθρωπος που, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη αυτών των πανίσχυρων τοξικών ουσιών. Μετά την επίθεση εναντίον των Σκριπάλ υποστήριξε ότι μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να ευθύνεται γιατί μόνο εκείνη έχει αναπτύξει τέτοιες ουσίες.

Με πληροφορίες από REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή