Αγωνία και προσευχές από τους συμμαθητές των 12 εγκλωβισμένων παιδιών

Αγωνία και προσευχές από τους συμμαθητές των 12 εγκλωβισμένων παιδιών

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική τους αγωνία βιώνουν οι συμμαθητές των 12 εγκλωβισμένων παιδιών που δε σταματούν να προσεύχονται για την σωτηρία των φίλων τους.

«Μόλις άκουσα ότι βρέθηκαν οι φίλοι μου, δεν μπορούσα να πω ούτε λέξη. Ενιωσα μεγάλη ευτυχία» λέει στο CNN ένας 14χρονος.

Πολλά από τα παιδιά που περιμένουν έξω από τις σπηλιές αδυνατούν να πιστέψουν πώς η ομάδα των 12 έκανε κάτι τόσο επικίνδυνο όπως μία εκδρομή στις συγκεκριμένες σπηλιές.

Η επίσκεψη στα σπήλαια Tham Luan Nang Non θεωρείται από τους ντόπιους ως μία extreme sport δραστηριότητα.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο μέρος με χαρακτηριστικά λαβυρίνθου και ειδικά την περίοδο των μουσώνων η είσοδος σε αυτά είναι απαγορευτική.

«Ανησύχησα πολύ όταν έμαθα τι έχει συμβεί στους φίλους μου. Οι σπηλιές αυτές είναι πολύ σκοτεινές και τρομακτικές. Δεν θα τολμούσα ποτέ να μπω εκεί μέσα» αναφέρει ένας ακόμη συμμαθητής τους.

Όπως περιγράφουν οι συμμαθητές, το κλίμα στο σχολείο τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ βαρύ, κανείς δεν θέλει να κάνει μάθημα ή να παίξει ποδόσφαιρο. Το μόνο θέμα συζήτησης είναι η επιχείρηση διάσωσης.

Πάντως οι αδιάκοπες προσπάθειες των σωστικών ομάδων στην Ταϊλάνδη για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους, έχουν προκαλέσει πολλά ερωτήματα στην κοινωνία της χώρας με πολλούς Ταϊλανδούς να αναρωτιούνται, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί τα παιδιά μπήκαν στο σπήλαιο.

Το θέμα προκάλεσε έντονο σχολιασμό των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Facebook και συγκεκριμένα μιας σελίδας με τον τίτλο "Εθισμένος στο Δράμα", η οποία είναι δημοφιλής μεταξύ των Ταϊλανδών και διαθέτει δύο εκατομμύρια ακολούθους.

Κάποιοι έκαναν λόγο για απροσεξία της ομάδας.

«Εξω από το σπήλαιο υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα, αλλά παρ όλα αυτά μπήκαν μέσα» έγραψε ένας χρήστης στη δημοφιλή ιστοσελίδα Pantip.com.

Άλλοι έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον του προπονητή της ομάδας Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ, ο οποίος συνόδευσε την ομάδα μετά την προπόνησή της. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος "Προπονητής ΕΚ" έχει και την υποστήριξη κάποιων.

«Ο προπονητής ΕΚ ενήργησε υπεύθυνα ως ενήλικας και προπονητής φροντίζοντας για τις ζωές των παιδιών και την καλή τους κατάσταση», έγραψε ένας χρήστης. Άλλοι έκαναν έκκληση για μεγαλύτερη επιείκεια απέναντι στα παιδιά που είναι ηλικίας από 11 ως 16 ετών.

«Όταν είμαστε παιδιά δεν είμαστε πολύ καλύτεροι…προφανώς κάναμε και εμείς πράγματα που απογοήτευαν τους γονείς μας. Δεν θα πρέπει να τα επαινούμε, αλλά θα πρέπει να τα συγχωρέσουμε», σημείωσε ένας χρήστης.

 

Επισήμως δεν έχει υπάρξει εκτενής κριτική των ενεργειών των παιδιών καθώς οι διασώστες προσπαθούν να αποφασίσουν ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα βγάλουν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν ξέρουν κολύμπι.

Την περασμένη εβδομάδα ο Νταμρόνγκ Χανπακντιγιόμ, ο υπεύθυνος του πάρκου όπου βρίσκεται το σπήλαιο, είπε ότι στους επισκέπτες συνήθως απαγορεύεται να προχωρήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 μέτρων.

«Μέσα είναι πολύ σκοτεινά…και αν βρέξει την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου τότε το κλείνουμε. Η ομάδα αυτή προχώρησε σε μεγαλύτερο βάθος απ΄ό,τι επιτρέπεται».

Άλλοι Ταϊλανδοί σχολίασαν την έκταση που έχει προσλάβει η επιχείρηση διάσωσης καθώς οι κίνδυνοι γίνονται μη διαχειρίσιμοι όσο εμφανίζονται περισσότεροι εθελοντές και αυξάνεται η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.

Μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες για να απεγκλωβιστεί με ασφάλεια η ομάδα, ενώ ο θάνατος ενός δύτη σήμερα υπενθύμισε τους κινδύνους.

«Μπήκατε μέσα και τελικά άλλοι έπρεπε να τρέξουν να σας βρουν», έγραψε ένας χρήστης στο Pantip.com σχολιάζοντας αρνητικά τις ενέργειες της ομάδας. «Στρατιώτες, SEALS και κάτοικοι του χωριού να αντλούν νερό για εσάς».

Η κριτική προκάλεσε την αντίδραση της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας της χώρας, η οποία ζήτησε από τους πολίτες να μην παίρνουν θέση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή