Γερμανία: Νέα απειλή από τον Ζεεχόφερ

Γερμανία: Νέα απειλή από τον Ζεεχόφερ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ολα θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν από την αρχή. Αυτή είναι η προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, στο τελευταίο τεύχος του Spiegel, που κυκλοφορεί σήμερα, και επιβεβαιώνει όσους πίστευαν ότι η κυβερνητική κρίση στο Βερολίνο δεν έχει τελειώσει. Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν η συμφωνία των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών με το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών δεν μεταφραστεί σε πράξεις, ο Ζεεχόφερ είναι κατηγορηματικός: «Δεν είναι καλή στρατηγική να επαναπαυθεί κανείς στην εκτίμηση πως δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες (σ.σ. για τις επαναπροωθήσεις στις χώρες εισόδου). Τότε θα πρέπει να αναλάβουμε δράση και να εμποδίζουμε τους μετανάστες να περνούν τα σύνορα». Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν τη Δευτέρα να συστήσουν κέντρα τράνζιτ στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, όπου θα διαμένουν μετανάστες, ώστε να επαναπροωθηθούν στη συνέχεια στις χώρες εισόδου από τις οποίες εισήλθαν στην Ε.Ε.

Εθεσαν έναν όρο

Αργά την Πέμπτη το βράδυ συμφώνησαν και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στην προαναφερθείσα συμφωνία, καθώς παρά τις επιφυλάξεις τους το φάσμα των πρόωρων εκλογών δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Ο μόνος όρος που έθεσαν ήταν να συνταχθεί ώς το τέλος του χρόνου και να υιοθετηθεί ένα συγκροτημένο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Το SPD παρουσίασε τη συμφωνία ως νίκη για το κόμμα και επέκρινε τους συντηρητικούς, το CDU και το CSU, για «το καλοκαιρινό θέατρο» που έστησαν, όπως το χαρακτήρισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Βάσει της συμφωνίας, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου σε άλλη χώρα, θα παραμένουν έως και 48 ώρες σε αστυνομικά τμήματα, όπου θα εξετάζεται η υπόθεσή τους, στην περίπτωση που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο του Μονάχου για να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα εισόδου.

Η επικεφαλής του SPD, Αντρέα Νάλες, υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει τη δημιουργία κέντρων τράνζιτ ή οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια από τη Γερμανία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία για να εφαρμοστεί η συμφωνία, απλώς το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία συνόρων, πρέπει επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για μεταρρύθμιση του Δουβλίνου και δεσμεύθηκε ότι η Επιτροπή θα διατυπώσει τον Σεπτέμβριο μια νέα πρόταση για το πώς να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. «Συμφωνήσαμε ότι τον Σεπτέμβριο η Επιτροπή θα κάνει μια πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στη Βιέννη. Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Βιέννη είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Βερολίνο και ελπίζει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ενίσχυση της μεθοριακής υπηρεσίας Frontex.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή