Αποτελεσματική κυβέρνηση θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν

Αποτελεσματική κυβέρνηση θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Στη δέσμευση ότι η κυβέρνησή του θα γίνει πιο αποτελεσματική όταν εγκαινιαστεί η νέα εκτελεστική προεδρία του την επόμενη εβδομάδα προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει και υπερκομματικά μέλη, εκτός ΑΚΡ. Η στροφή στο προεδρικό σύστημα, που οραματιζόταν ο Ερντογάν εδώ και 15 χρόνια, από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία, θα κορυφωθεί μεθαύριο Δευτέρα, όταν θα ορκιστεί για την 5ετή θητεία του μετά τη νίκη της 24ης Ιουνίου. «Επιταχύνουμε τη λειτουργία του κράτους για να το κάνουμε αποτελεσματικότερο, ενοποιώντας θεσμούς που έχουν παρόμοια αποστολή και διαλύοντας όσους είναι αδρανείς», είπε ενώπιον κομματικών αξιωματούχων στην πρώτη μεγάλη ομιλία του μετά τις εκλογές. Οι Τούρκοι στήριξαν τη στροφή στο πολιτικό σύστημα με οριακή πλειοψηφία στο περυσινό δημοψήφισμα.

Επικριτές αυτής της πολιτειακής μεταβολής λένε ότι υπονομεύεται η δημοκρατία στην Τουρκία και ενισχύεται ο αυταρχισμός. Με βάση τις αλλαγές, το πόστο του πρωθυπουργού καταργείται, ο πρόεδρος επιλέγει το υπουργικό συμβούλιο, ελέγχει τα υπουργεία και απομακρύνει δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. «Συγκροτούμε ένα υπουργικό συμβούλιο με μέλη που δεν ανήκουν στο κόμμα», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι αυτό τους δίνει την ευκαιρία να βλέπουν τα γεγονότα με πιο αντικειμενικό τρόπο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες τον εμφανίζουν να ανακοινώνει τη σύνθεσή του το βράδυ της Δευτέρας. O Eρντογάν διευκρίνισε, εξάλλου, χθες ότι θα συνεχιστεί η προεκλογική συνεργασία με τους εθνικιστές (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δύο ιρακινής καταγωγής Βρετανούς πολίτες, τους οποίους κατηγορεί για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι δύο αδελφοί συνελήφθησαν κατά την άφιξή τους την Πέμπτη στο αεροδρόμιο του Νταλαμάν, στη νοτιοδυτική Τουρκία, εξαιτίας της «ύποπτης συμπεριφοράς» τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή