Ταϊλάνδη: Πιέζει ο χρόνος για τα εγκλωβισμένα παιδιά

Ταϊλάνδη: Πιέζει ο χρόνος για τα εγκλωβισμένα παιδιά

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται  η αγωνία για την τύχη των 12 αγοριών και του προπονητή τους, που είναι εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη. Το κλίμα επιβάρυνε, χθες, ο θάνατος ενός διασώστη, καθώς ήρθε να υπενθυμίσει τους κινδύνους που υπάρχουν. Ο Ταϊλανδός δύτης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο. «Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό ο ίδιος», εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας της Ταϊλάνδης, Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Εχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Π.Ν. της χώρας. «Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή», πρόσθεσε.

Χθες το βράδυ, ο κυβερνήτης της επαρχίας όπου βρίσκεται το σπήλαιο, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι δεν επρόκειτο να διεξαχθεί επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών τη χθεσινή νύχτα λόγω του αυξημένου κινδύνου. «Τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να καταδύονται», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε, όμως, να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο τις αμέσως επόμενες ημέρες αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι διασώστες προσπαθούν να αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βγάλουν τα αγόρια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο, καθώς τα περισσότερα από αυτά δεν ξέρουν κολύμπι. Η είδηση του εντοπισμού της ποδοσφαιρικής ομάδας στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ από Βρετανούς δύτες την περασμένη Δευτέρα προκάλεσε ενθουσιασμό και ανακούφιση στην κοινωνία της Ταϊλάνδης έπειτα από την πολυήμερη εξονυχιστική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί στην περιοχή για τον εντοπισμό τους και είχε συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και εθελοντές από την Αυστραλία μέχρι τη Φινλανδία.

Παράλληλα όμως εγείρονται ερωτήματα, όπως γιατί τα παιδιά μπήκαν στο σπήλαιο. Την περασμένη εβδομάδα ο Νταμρόνγκ Χανπακντιγιόμ, ο υπεύθυνος του πάρκου όπου βρίσκεται το σπήλαιο, είπε ότι στους επισκέπτες συνήθως απαγορεύεται να προχωρήσουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 μέτρων. «Μέσα είναι πολύ σκοτεινά… και αν βρέξει την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου τότε το κλείνουμε. Η ομάδα αυτή προχώρησε σε μεγαλύτερο βάθος απ’ ό,τι επιτρέπεται». Αλλοι Ταϊλανδοί σχολίασαν την έκταση που έχει προσλάβει η επιχείρηση διάσωσης, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι γίνονται μη διαχειρίσιμοι όσο εμφανίζονται περισσότεροι εθελοντές και αυξάνεται η προβολή από τα μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονο σχολιασμό των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Facebook και συγκεκριμένα μιας σελίδας με τον τίτλο «Εθισμένος στο Δράμα», η οποία είναι δημοφιλής μεταξύ των Ταϊλανδών και διαθέτει δύο εκατομμύρια ακολούθους. Κάποιοι έκαναν λόγο για απροσεξία της ομάδας. Αλλοι έστρεψαν τα βέλη τους εναντίον του προπονητή της ομάδας Εκαπόλ Τσανταγουόνγκ, ο οποίος συνόδευσε την ομάδα μετά την προπόνησή της. Ωστόσο, ο αποκαλούμενος «Προπονητής Ε.Κ.» έχει και την υποστήριξη κάποιων. «Ο προπονητής Ε.Κ. ενήργησε υπεύθυνα, φροντίζοντας για τις ζωές των παιδιών και την καλή τους κατάσταση», έγραψε ένας χρήστης.

Εκκληση για επιείκεια

Ορισμένοι απηύθυναν έκκληση για μεγαλύτερη επιείκεια απέναντι στα παιδιά που είναι ηλικίας από 11 ώς 16 ετών. «Οταν ήμασταν παιδιά δεν ήμασταν πολύ καλύτεροι… προφανώς κάναμε και εμείς πράγματα που απογοήτευαν τους γονείς μας. Δεν θα πρέπει να τα επαινούμε, αλλά θα πρέπει να τα συγχωρέσουμε», σημείωσε ένας χρήστης. «Μπήκατε μέσα και τελικά άλλοι έπρεπε να τρέξουν να σας βρουν», έγραψε άλλος χρήστης στο Pantip.com, σχολιάζοντας αρνητικά τις ενέργειες της ομάδας. «Στρατιώτες, SEALS και κάτοικοι του χωριού να αντλούν νερό για εσάς».

Η κριτική που ασκείται προκάλεσε την αντίδραση της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας της Ταϊλάνδης, η οποία ζήτησε από τους πολίτες να μην παίρνουν θέση. «Οι οικογένειες θα πρέπει να επικεντρώνονται στη σωστή διαπαιδαγώγηση και η κοινωνία να μην κρίνει αν αυτό ήταν σωστό ή λάθος, αλλά να το αντιμετωπίσει ως μια ευκαιρία για να διδαχθεί κάτι από αυτό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία, η οποία δεσμεύθηκε να προσφέρει ψυχολογική στήριξη στα παιδιά μετά τη λήξη της περιπέτειάς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή