Νέα αποστολή του Πομπέο στη Β. Κορέα

Νέα αποστολή του Πομπέο στη Β. Κορέα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη φορά σε λίγους μήνες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκέπτεται τη Βόρεια Κορέα. Η ασυνήθιστη αυτή εξέλιξη αποτυπώνει την έντονη κινητικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την κοινή πρόθεσή τους να δώσουν συνέχεια στη θετική δυναμική που δημιούργησε η πρώτη συνάντηση κορυφής των δύο ηγετών τους, Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, τον περασμένο μήνα, στη Σιγκαπούρη. Η διήμερη επίσκεψη Πομπέο στην Πιονγιάνγκ θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την πρόθεση της Βόρειας Κορέας να εφαρμόσει την αόριστη δέσμευση για αποπυρηνικοποίηση, την οποία ανέλαβε ο Κιμ στις διαδοχικές συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν και με τον Ντόναλντ Τραμπ, τους προηγούμενους μήνες. Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο του, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι στόχος του θα είναι να «ξεκαθαρίσει» κάποιες λεπτομέρειες γύρω από τη δέσμευση των Βορειοκορεατών για αποπυρηνικοποίηση και να διατηρήσει τη θετική δυναμική της Σιγκαπούρης. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι ο Πομπέο φιλοδοξεί να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον με έναν πρώτο κατάλογο με τις θέσεις και το οπλοστάσιο του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Επιπλέον, θα συζητηθεί η επιστροφή των οστών Αμερικανών στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου (1950-1953).

Θετικό μήνυμα

Ενώ βρισκόταν ακόμη εν πτήσει προς την Πιονγιάνγκ, ο Μάικ Πομπέο μετέφερε άλλο ένα θετικό μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας. «Ο πρόεδρος μου είπε πως πιστεύει ότι ο Κιμ βλέπει ένα διαφορετικό, λαμπρότερο μέλλον για τον λαό της Βόρειας Κορέας. Και οι δυο μας ελπίζουμε αυτό να είναι αλήθεια», έγραψε ο Πομπέο σε σχετικό μήνυμά του, στο Twitter.

Στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έγινε δεκτός από τον ομόλογό του Ρι Γιονγκ Χο και τον ανώτατο αξιωματούχο του καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και προετοίμασε, μαζί με τον Πομπέο, τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης. «Είναι η τρίτη επίσκεψή σας στη χώρα μας, επομένως υποθέτω ότι αισθάνεστε πλέον πως βρίσκεσθε σε οικείο περιβάλλον», είπε ο Κιμ Γιονγκ Τσολ στον επισκέπτη του, προτού αποσυρθούν για σύσκεψη εργασίας, που κράτησε τρεις ώρες. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν:

«Μόλις ολοκληρώσαμε την πρώτη συνάντηση της ημέρας. Είμαι υπερήφανος για τη δουλειά των συνεργατών μου». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να περάσει χθες –για πρώτη φορά– τη νύχτα στην Πιονγιάνγκ. Οι οικοδεσπότες του φρόντισαν να καταλύσει στον «Κήπο των 100 Λουλουδιών», τον πολυτελή ξενώνα, όπου είχε διανυκτερεύσει ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας Ρο Μου Χιουν, το 2007, στην ιστορική συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, ηγέτη του βορειοκορεατικού καθεστώτος και πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σήμερα, ο Πομπέο θα συνεχίσει τις συνομιλίες του με αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, χωρίς να έχει γίνει σαφές μέχρι χθες το βράδυ αν θα συναντούσε και τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Το ερχόμενο διήμερο, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα ταξιδέψει στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, όπου θα ενημερώσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του στη Βόρεια Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή