Ο Κάβανο θα είναι άραγε ο επόμενος δικαστής;

Ο Κάβανο θα είναι άραγε ο επόμενος δικαστής;

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεμιτή είχε χαρακτηρίσει την πρόταση μομφής κατά του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο σημερινός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον δικαστή Αντονι Κένεντι στο Ανώτατο Δικαστήριο, Μπρετ Κάβανο, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως βοηθός του ειδικού εισαγγελέα Κεν Σταρ στην έρευνα για την υπόθεση Κλίντον – Λεβίνσκι.

Η άποψη του δικαστή Κάβανο, που είχε καταγραφεί το 1998 σε έκθεσή του, μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί κατά του Ντόναλντ Τραμπ στην έρευνα για τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο, οδηγώντας σε πρόταση μομφής. «Εχω καταλήξει σε τέσσερα άτομα και μπορώ ακόμη να περιορίσω τον αριθμό των υποψηφίων σε τρεις ή ακόμη και δύο. Νομίζω ότι όλοι τους είναι σπουδαίοι νομικοί», είπε αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με στελέχη του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ μοιάζει να έχει να επιλέξει ανάμεσα στον 53χρονο Μπρετ Κάβανο και τους συναδέλφους του ομοσπονδιακούς δικαστές, Ρέιμοντ Κέτλετζ και την Εϊμι Κόνεϊ Μπάρτλετ. Ετσι, το απόγευμα της Δευτέρας πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του.

Ο ρόλος

Ο ρόλος του Κάβανο στην έρευνα του εισαγγελέα Σταρ έχει θορυβήσει στενούς συνεργάτες του Τραμπ. Ο δικαστής Κάβανο, ο οποίος ανέλαβε αργότερα καθήκοντα νομικού συμβούλου του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, έχει έκτοτε εκφράσει αμφιβολίες για τον ρόλο του στην έρευνα Κλίντον και για τον κίνδυνο σύγκρουσης της δικαστικής εξουσίας με την εκτελεστική. Η έκθεση Σταρ, στη σύνταξη της οποίας συμμετείχε και ο νεαρός τότε Κάβανο, ασκούσε κριτική στον πρόεδρο Κλίντον για την άρνησή του να καταθέσει ενώπιον του σώματος των ενόρκων, ύστερα από έξι προσκλήσεις. Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθεί σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ, αρνούμενος επίμονα να καταθέσει ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τις σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Η έκθεση Σταρ κατονόμαζε, μάλιστα, τον υπεύθυνο Τύπου της προεδρίας και άλλα στελέχη του Λευκού Οίκου για συνειδητή ψευδορκία. Σύμφωνα με την έκθεση του 1998, οι Τζον Ποντέστα, Ερσκιν Μπάουλς, Σίντνεϊ Μπλούμενταλ και Χάρολντ Αϊκς, είχαν υποχρεωθεί από τον πρόεδρο σε ψευδορκία, για να αποκρύψουν την ερωτική του σχέση με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

Το 2009, όμως, ο δικαστής Κάβανο είχε αναθεωρήσει δημόσια τη θέση του, γράφοντας σε νομική επιθεώρηση της Μινεσότα ότι το Κογκρέσο θα έπρεπε να ψηφίσει νόμο, με στόχο την προστασία του προέδρου από αστικές και ποινικές κατηγορίες, για όσο χρόνο αυτός παραμένει στην προεδρία. «Αν ο πρόεδρος υποπέσει σε ποινικό αδίκημα, ο νόμος προβλέπει την εκκίνηση διαδικασίας πρότασης μομφής», είχε γράψει το 2009 ο δικαστής Κάβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή