Ανησυχία στην Ε.Ε. για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Ανησυχία στην Ε.Ε. για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιοσδήποτε ηγέτης συναντιέται πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον άλλο ηγέτη, αυτό είναι κάτι καλό. Αλλά καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι νιώθουν κάποιο άγχος. Πολιτικοί σχολιαστές περιμένουν μία καθαρά συμβολική επίδειξη όταν οι δυο τους θα συναντηθούν στη Φινλανδία στις 16 Ιουλίου. Αλλά το πλαίσιο της συνάντησης, λίγες ημέρες μετά τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κάνει πολλούς να ανησυχούν σχετικά με το τι θα μπορούσε ο Αμερικανός πρόεδρος να παραχωρήσει στον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Τραμπ, εμφανώς επικριτικός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία στις σχέσεις με τα μικρότερα ευρωπαϊκά κράτη που συνορεύουν με τη Ρωσία και που βασίζονται στο ΝΑΤΟ για προστασία και επιβεβαίωση.

Ειδικοί του Eurasia group, εταιρείας πολιτικών αναλυτών, πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανησυχούσε για τη γλώσσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ υποσκάπτοντας τη λεπτότητα των χειρισμών για την Ουκρανία ή την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ο Τίμοθι Ας, ανώτατος αναλυτής της BlueBay Asset Management, ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ προσφέρεται να γίνει ο Δούρειος Ιππος του Πούτιν στο ΝΑΤΟ.

«Απίστευτα πράγματα»

«Παραδόξως, ο Τραμπ μοιάζει ευτυχής να εργαστεί για μία ατζέντα που ο Πούτιν θα μπορούσε μόνο να φανταστεί, το τέλος του ΝΑΤΟ και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», δήλωσε ο Ας την περασμένη εβδομάδα. «Για τον Πούτιν αυτό είναι το αντίστοιχο με τη στιγμή της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, η ολοκληρωτική του νίκη επί του ΝΑΤΟ. Απίστευτα πράγματα για οποιονδήποτε παρατηρητή της γεωπολιτικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Τραμπ, ήδη, βρίσκεται σε σύγκρουση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την απόσυρσή του από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, τη συνθήκη για το κλίμα των Παρισίων και για την εφαρμογή εμπορικών κυρώσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οποιαδήποτε νέα τριβή θα δημιουργήσει μία ακόμα μεγαλύτερη σφήνα στη συμμαχία Ε.Ε. – ΗΠΑ και θα συσκοτίσει ακόμα περισσότερο το παγκόσμιο περιβάλλον επενδύσεων. Αυτό που ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι ότι φοβούνται περισσότερο είναι η μη προβλεψιμότητα του Αμερικανού προέδρου. Η συνάντηση των Τραμπ – Πούτιν θα γίνει και μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Βρετανία, όπου θα τύχει ψυχρής υποδοχής από το κοινό. Σε συνδυασμό με μία δύσκολη νατοϊκή διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο Τραμπ μπορεί να φανεί πρόθυμος για κάποια θετικά βήματα ώστε να μπορέσει να τα μεταφέρει στην Ουάσιγκτον μετά το παράξενο ταξίδι του στην Ευρώπη.

Ενα άρθρο γνώμης στο περιοδικό The Atlantic, την περασμένη εβδομάδα, υπέδειξε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να δεσμευθεί να σταματήσει τις νατοϊκές ασκήσεις, υπό την ηγέτιδα δύναμη των ΗΠΑ, στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής στις οποίες η Ρωσία αντιτίθεται. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα αφήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους εμβρόντητους.

Το ΝΑΤΟ σχημάτισε τη βάση για την αμερικανική – ευρωπαϊκή συνεργασία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά ο Τραμπ που κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές με το μήνυμά του κατά της παγκοσμιοποίησης έχει ανοικτά προκαλέσει πλήγματα στη Συμμαχία. Πέρυσι τον Μάιο αρνήθηκε να επικυρώσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο διασφαλίζει ότι το ένα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα υπεραμυνθεί οποιοδήποτε άλλο μέλος της δεχθεί επίθεση – δημιουργώντας ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες. Με την ένταση να κυριαρχεί, η έλευση του Τραμπ στην Ευρώπη μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον υδράργυρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή