Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον

Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε και ο Μπόρις Τζόνσον

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η παραίτηση Τζόνσον, ενός από τους πιο γνωστούς και εξωστρεφείς υπουργούς της κυβέρνησης Μέι, έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την παραίτηση το βράδυ της Κυριακής  του Υπουργού αρμόδιου για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. 
 
«Σήμερα το απόγευμα η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον. Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Η πρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για το έργο του» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ.
 
Ο Τζόνσον είχε ακυρώσεις διάφορες συναντήσεις που επρόκειτο να έχει στην επίσημη κατοικία του στο κεντρικό Λονδίνο και κατόπιν αποφάσισε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
 
Οι δύο παραιτήσεις αφήνουν την Μέι εκτεθειμένη, με την κυβέρνησή της να κλυδωνίζεται. Το μεγάλο ερωτηματικό πλέον είναι αν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει αυτήν την κρίση τηρώντας τη δέσμευσή της ότι θα επιδιώξει ένα Brexit «φιλικό προς τις επιχειρήσεις» ή αν θα βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερες αποχωρήσεις από την κυβέρνηση και με φωνές που θα την καλούν να παραιτηθεί και η ίδια.
 
Πολλοί ευρωσκεπτικιστές είναι οργισμένοι με τη στρατηγική που συμφώνησε να ακολουθήσει η Μέι απέναντι στην ΕΕ και την πρότασή της για τη δημιουργία ενός "χώρου ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών" καθώς θεωρούν ότι με αυτήν την τακτική προδίδει την υπόσχεση που είχε δώσει η ίδια περί ενός «καθαρού» διαζυγίου από τις Βρυξέλλες.
 
Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανακοίνωση από την πλευρά του Τζόνσον που υπήρξε ένας από φανατικούς υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση Μέι. 
 
Όπως σχολιάζει το Associated Press, αν η παραίτηση Ντέιβις αποτελεί καμπανάκι για τη βρετανίδα πρωθυπουργό, η παραίτηση Τζόνσον ταρακουνά συθέμελα την κυβέρνησή της. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή