Κρίσιμη επιλογή του Ντ. Τραμπ για Δικαιοσύνη

Κρίσιμη επιλογή του Ντ. Τραμπ για Δικαιοσύνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση και αντιδράσεις κοινωνικών οργανώσεων ενδέχεται να πυροδοτήσει η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την πλήρωση της έδρας που έμεινε κενή στο Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από τη συνταξιοδότηση του δικαστή Αντονι Κένεντι. Η κρίσιμη επιλογή, που θα μπορούσε να τροποποιήσει σημαντικά και για μεγάλο διάστημα τη φυσιογνωμία του ανώτατου δικαστικού θεσμού –όπου το αξίωμα είναι ισόβιο– επρόκειτο να ανακοινωθεί χθες στις 9 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον (4 π.μ. ώρα Ελλάδας) από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο, στον Λευκό Οίκο.

Οι εξής τέσσερις

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ντόναλντ Τραμπ μελετούσε τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων στην ιδιόκτητη λέσχη γκολφ του Μπεντμίνστερ, στο Νιου Τζέρσεϊ. Με μήνυμά του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι οι υποψήφιοι είχαν περιοριστεί σε τέσσερις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιλογή του επικρατέστερου «δεν μπορεί να πάει στραβά», γιατί και οι τέσσερις είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του υψηλού αξιώματος. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είχε κατονομάσει την τετράδα, τα μέσα ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον προεξοφλούσαν ότι πρόκειται για τέσσερις ομοσπονδιακούς εφέτες: τον Μπρετ Κάβανο, την Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, τον Ρέιμοντ Κέθλεντζ και τον Τόμας Χάρντιμαν. Ο Κάβανο εμφανιζόταν μέχρι πρότινος ως φαβορί, αλλά αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Δημοκρατικούς, μεταξύ άλλων και για την εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και της σχέσης του με τη Μόνικα Λεβίνσκι. Από την άλλη πλευρά, οι υποψηφιότητες της Μπάρετ και του Κέθλετζ θα μπορούσαν να προκαλέσουν ενστάσεις από τη δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, γεγονός που σύμφωνα με αναλυτές ευνοούσε την υποψηφιότητα του Χάρντιμαν. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51%-49%), η οποία θα λάβει την τελική απόφαση, ενώ ένας γερουσιαστής τους, ο Τζον Μακέιν, είναι καθηλωμένος στο σπίτι του, όπου δίνει μάχη με τον καρκίνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δώσει μια πιο συντηρητική χροιά στην αμερικανική Δικαιοσύνη με τον διορισμό του Νιλ Γκόρσιτς ως προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την επιλογή 41 ομοσπονδιακών δικαστών, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν λευκοί άνδρες. Επί προεδρίας Ομπάμα, μόνο το 37% των διορισθέντων δικαστών ήταν λευκοί άνδρες, ενώ το 42% ήταν γυναίκες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή