Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τραμπ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω να πάω στο ΝΑΤΟ, έχω να πάω στο Ηνωμένο Βασίλειο, που βρίσκεται σε μια αναστάτωση, και έχω να συναντηθώ με τον Πούτιν. Ειλικρινά, ο Πούτιν μπορεί να είναι ο πιο εύκολος από όλους. Ποιος θα το πίστευε;» Με αυτό το ρητορικό ερώτημα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνόψισε τα συναισθήματά του για φίλους και αντιπάλους, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ εκλήθη να απαντήσει αν θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο εχθρό ή φίλο του. «Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Σε ό,τι με αφορά, θα έλεγα ότι είναι ανταγωνιστής», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πρόκειται να έχει συνάντηση κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι, την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα μηνύματα

Σήμερα και αύριο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στη βελγική πρωτεύουσα. Την παραμονή της συνόδου, επανήλθε στις έντονες επικρίσεις του για την απροθυμία των Ευρωπαίων συμμάχων του να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες με τους ρυθμούς που θα ήθελε η Ουάσιγκτον.

«Οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολλαπλάσια χρήματα από κάθε άλλη χώρα για να τους προστατεύουν. Αυτό δεν είναι δίκαιο για τον Αμερικανό φορολογούμενο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. Σε άλλο μήνυμά του κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι, σαν να μην έφταναν αυτά, επιβάλλουν υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Οι νέες αιτιάσεις Τραμπ φόρτισαν ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες. «Αγαπητή Αμερική, να εκτιμάς περισσότερο τους συμμάχους σου, επιτέλους δεν έχεις και τόσο πολλούς», δήλωσε σε καυστικό τόνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τις Βρυξέλλες, μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας της Ενωσης με το ΝΑΤΟ. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Ε.Ε. ξοδεύει για την άμυνα πολλαπλάσια ποσά από τη Ρωσία και τα ίδια με την Κίνα, αν και αναγνώρισε την ανάγκη να αυξηθεί η συμβολή των Ευρωπαίων στις δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Αύριο Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη Βρετανία, όπου θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ερωτηθείς στους κήπους του Λευκού Οίκου από δημοσιογράφο αν κατά τη γνώμη του η πρωθυπουργός της Βρετανίας, που αντιμετωπίζει οξεία κυβερνητική κρίση λόγω Brexit, πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να τη στηρίξει. «Αυτό είναι θέμα του βρετανικού λαού. Εγώ τα πάω πολύ καλά μαζί της», αρκέστηκε να σημειώσει. Ωστόσο δεν παρέλειψε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, να χαρακτηρίσει «φίλο» του τον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, οπαδό του σκληρού Brexit. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τον συναντήσει και να συνομιλήσει μαζί του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία.

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Τραμπ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη βρετανική πρωτεύουσα να είναι προσεκτικοί μήπως εκδηλωθούν βίαια επεισόδια τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Περίπου 50.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για διαδήλωση εναντίον της επίσκεψης Τραμπ, την Παρασκευή, αν και προγραμματίζεται και αντισυγκέντρωση οπαδών του Αμερικανού προέδρου, που θα σπεύσουν να τον καλωσορίσουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή